Інсульт – судинна катастрофа: симптоми, перша допомога і профілактика

День боротьби з інсультом у світі відзначають 29 жовтня. За статистикою, інсульт забирає найбільше життів після онкологічних захворювань і є основною причиною довготривалої непрацездатності населення у всьому світі. Тому важливо виявити його в перші години після нападу, щоб врятувати життя людини і зменшити негативні наслідки.
Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Лікарі розпізнають два види інсульту: ішемічний (виникає через блокування судин тромбом) і геморагічний (виникає через розрив судини, що призводить до крововиливу). Більш поширеним є ішемічний інсульт – він становить близько 80% усіх випадків.
Основні ознаки інсульту легко запам’ятати завдяки абревіатурі МОЗОК:
М – раптове порушення МОВЛЕННЯ
О – раптова асиметрія ОБЛИЧЧЯ
З – раптове ЗАПАМОРОЧЕННЯ
О – ОЧІ, раптове погіршення зору
К – раптова слабкість чи оніміння КІНЦІВОК.
У разі виявлення хоча б одного із цих проявів потрібно негайно телефонувати 103. Адже людина з інсультом, яка отримає кваліфіковану медичну допомогу протягом перших 4,5 годин, має більше шансів повернутися до повноцінного життя.
Яка перша допомога хворому при інсульті?
Викликати екстрену медичну допомогу. Покласти хворого на бік, бо в деяких випадках є блювота. Якщо людина буде лежати на спині, вона може захлинутись.
Розстібнути комірець, зняти краватку.
Не залишати людину без нагляду.
Ні в якому разі не можна давати пити, їсти чи приймати ліки через рот. При інсульті часто порушується ковтання, тому це може потрапити в дихальні шляхи хворого.
Дочекатися приїзду швидкої допомоги.
Коли приїхала «Швидка допомога»
Бригаді лікарів швидко, зрозуміло і найбільш детально опишіть усі події, що відбулися: коли це сталося, як відбувалося, що ви зробили.
Це насправді дуже важливо, оскільки перші хвилини стану хворого визначають подальший перебіг хвороби! Тому зберіться з духом.
Швидке і, головне, своєчасне розпізнання інсульту в поєднанні зі своєчасною допомогою – ось що збереже життя людини! І пам’ятайте, що суєта в даній ситуації ніяк не потрібна! Будьте уважні і спокійні! Не передавайте страх хворому, а підтримайте його.
Інсульт можна профілактувати, адже близько 90% інсультів пов’язані з такими факторами ризику, як:

  • артеріальна гіпертензія;
  • дисліпідемія;
  • нездорове харчування;
  • захворювання серця (наприклад, миготлива аритмія);
  • цукровий діабет;
  • куріння;
  • ожиріння;
  • зловживання алкоголем;
  • несприятливі психосоціальні чинники;
  • недостатня фізична активність.
    Ольга Гавриловська,
    лікар-невропатолог
Прокрутити вгору