У Сколобові не можуть поділити колишню їдальню. Її переоблаштовують на сільський клуб, але є незадоволені

У Сколобівському старостинському окрузі на сьогодні немає належного приміщення для роботи гуртків художньої самодіяльності. Кілька років тому почали ремонтувати ветху будівлю сільського клубу за кошти Хорошівського районного бюджету, проте не завершили через брак коштів.

Коли ліквідували район, і на баланс Хорошівської селищної ради передали усі приміщення, що були в підпорядкуванні районної ради, то керівництво Хорошівської територіальної громади прийшло до висновку, що в ремонт старого приміщення треба вкласти ще захмарні кошти, яких нині немає. Вирішили передати будівлю колишньої колгоспної їдальні під клуб, тому що воно ще міцне і потребує значно менших капіталовкладень на перепрофілювання. Завідуючий сільським клубом Володимир Подлазов знайшов благодійників і за їх підтримки розпочав там ремонт. Проте серед жителів територіального округу є і прихильники, і противники такого рішення. Кожен розуміє ситуацію по-своєму.

На що скаржаться селяни

Хорошівська селищна рада нещодавно отримала дві заяви на ім’я голови Володимира Столярчука від жителів с. Сколобів. У ній висловлене незадоволення тим, що будинок старого клубу тепер законсервували і ремонтують приміщення колишньої колгоспної їдальні, щоб там розмістився клуб. І ще скаржників цікавить, де поділись духові інструменти, що колись були в клубі.

Читаємо в оригіналі першої заяви:

«… не давайте Подлазову В.О. (завідуючий клубом-філіалом у селі – ред.) грошей на клуб (тільки куди вони йдуть?), уже одного поремонтував. Нікому його дискотека, крім його самого не потрібна. Молодьож тільки п’є й курить. Не мали дебоширить цілу ніч, хай краще вранці стають і на стадіон, робити гімнастику. Куди поділись духові інструменти?»

У наступній заяві жителі Сколобова просять відкрити ще гуртки бального танцю й духових інструментів. І надати право вести шаховий та тенісний гуртки Миколі Ковальчуку. Він один з ініціаторів подання скарги, місцевий активіст і підприємець, колись тримав торгівельну точку у тій самій колгоспній їдальні.

Під обома заявами підписалися близько 90 осіб.

Що відповіли їм у селищній раді

Відділ культури Хорошівської селищної ради так пояснив ситуацію із ремонтом: «…в 2020-2021 роках кошти з місцевого бюджету на ремонт клубу не виділялися. Ремонт проводиться власними силами за рахунок коштів спонсора, який і контролює їх використання. Приміщення старого клубу є аварійним і не може використовуватись»

У цьому ж документі, який ми щойно процитували, написано, що духові інструменти, про які згадується у скарзі селян, нікуди не пропали і є у наявності.

Пропозицію щодо гуртків прокоментували так: «На даний час у клубі-філіалі, який розміщений у приміщенні сільської їдальні, ведуться ремонтні роботи. У зв’язку з пандемією робота аматорських колективів здійснювалася в режимі онлайн. В подальшому планується відновити заняття духового оркестру. Через відсутність спеціаліста з хореографії, неможливо проводити фахові заняття. По закінченню ремонтних робіт заняття аматорських колективів відбуватимуться в приміщенні клубу-філіалу».

Чим незадоволений ініціатор скарги

Ми поговорили особисто з Миколою Ковальчуком, який претендує на те, щоб вести гуртки в Сколобові й саме він був у числі ініціаторів скарг.

— Ось тут скільки підписів на заяві. Хочуть нашу столову десь діть. Подлазов зробив ремонт старого клубу. Вклав туди багато грошей. Тепер узявся за столову. Цілу зиму робив ремонт. Там зробив сцену-карикатуру. А старий клуб йому, каже, що не треба. В старому клубі кришу зробили, вікна поставили, і він штукатурку зробив. А в столовій він робив ремонт усю минулу зиму. Коли я питав його, за які гроші, то він сказав, що за свої. Він отримує гроші й нічого не робить. А де інструменти духові ділися – теж невідомо. Я можу теж вести гуртки, – прокоментував Микола Ковальчук.

Пан Ковальчук ще раз наголосив, що готовий вести шаховий та тенісний гуртки. Коли журналісти поставили запитання пану Миколі, чи є в нього відповідна освіта, він сказав, що немає.

Ми поговорили майже з десятьма людьми, які підписували скарги. Із усіх опитаних лише одна людина сказала, що підтримує Миколу Ковальчука, а всі інші – повідомили, що підписувалися, не читаючи, або підтримуючи лише перший пункт, який не стосується будинку культури і пана Подлазова. У цьому пункті мова йшла про пасовисько, до якого селяни втратили доступ.

Як коментує ситуацію завідуючий клубом

У одній із заяв і в коментарі Миколи Ковальчука згадується прізвище завідуючого клубом Володимира Подлазова. Ми послухали і його:

— Я працюю в галузі культури вже понад тридцять років. Ви можете собі уявити, як працювати багато років, коли немає приміщення? Воно, по-суті, є, але там працювати не можна. То воно аварійне, то ще не відремонтоване, то тече дах. Не було навіть приміщення для занять гуртків і колективів. Але ж робота робилася. Проводимо свята, беремо участь в оглядах і конкурсах, відбуваються різні змагання.

Каже, що гуртки працювали і під час карантину, але здебільшого дистанційно.

— Тим людям, хто підписувався під цими скаргами, прошу задуматись – ви за культуру на селі, чи за щось інше?

Що каже директор будинку культури

За коментарем ми звернулися до директорки Хорошівського будинку культури Зофії Райковської, адже Сколобівський клуб є філіалом будинку культури. Ось що вона сказала:

— Будинок, у якому раніше був сільський клуб, і той, який зараз ремонтується для розміщення там сільського клубу (це колишня колгоспна їдальня), – обидва перебувають у нас на балансі. Перше приміщення ремонтувалося ще за кошти районного бюджету. Після територіальної реформи більш практично підійшли до цього питання й вирішили, що для того, аби завершити ремонт цього будинку, який є дуже старим, потрібні великі кошти, яких на сьогодні у громади немає. І коли завершиться цей ремонт – невідомо. Тому звернули увагу на приміщення, яке потребує менших капіталовкладень і може бути перепрофільоване під клуб. Хоча з бюджету громади кошти на це ще не виділялися, проте сам Володимир Подлазов виявив ініціативу, віднайшов через благодійників певну суму коштів і проводить там ремонт. Вважаю, що ремонт робиться досить якісно. 

Директорка будинку культури сказала, що завідуючий Сколобівським клубом-філіалом Володимир Подлазов – фахівець своєї справи з відповідною освітою.

— А пан Микола Ковальчук раніше мав у приміщенні колишньої колгоспної їдальні торгову точку і зараз теж претендує на оренду частини цього приміщення, – прокоментувала Зофія Казимирівна.

Зофія Райковська повідомила, що найближчим часом вона та начальник відділу культури селищної ради Олег Шишук планують виїхати на місце в Сколобів і розібратися у цій ситуації більш детально. Сподіваємося, що і наш кореспондент проінформує читачів, чим закінчилася ця справа.

Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору