Вшанували пам’ять загиблих у роки Другої світової

28 жовтня в Україні відзначили 76-ту річницю вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Під час Другої світової війни (1939-1945) на території України точилися битви, багато з яких мали особливе значення для звільнення Європи від нацизму і безпосередньо впливали на перебіг бойових дій. Перші населені пункти нашої держави в районі Східного Донбасу радянські війська звільнили від німецької армії в грудні 1942 року. 23 серпня 1943 року було звільнено Харків, у вересні-жовтні цього ж року відбулася одна з найбільших військових операцій у світовій історії – битва за Дніпро, кульмінацією якої стало вигнання нацистів з Києва.

Далі була Східно-Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня радянські війська визволили від нацистів Ужгород, а 28-го вийшли на сучасну західну межу України.

Саме цього дня, як і під час травневих свят, відбувається вшанування ветеранів, а також тих загиблих, хто віддав життя, виганяючи нацистів за межі України в лавах Червоної чи Української повстанської армії.

Меморіальні заходи проводилися цьогоріч  біля пам’ятних місць і в Хорошівському районі Житомирської області. Зокрема очільники Хорошівського району, Хорошівської ОТГ, представники установ та організацій, громадськості поклали квіти до братських могил та Меморіалу Слави.

Пам’ятаймо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів. У серці кожного з нас жива пам’ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні. 

Прокрутити вгору