Хорошівський будинок культури запрошує відвідати виставку #Рівно Значимі

У фойє Хорошівського будинку культури розміщено соціальну фотовиставку #РівноЗначимі. Вона створена з метою посилення рівних можливостей жінок та чоловіків, що у свою чергу сприятиме усвідомленню кожного і кожної, яким ресурсним, для усіх без виключення, може бути суспільство рівних можливостей.

Соціальний фотопроєкт #РівноЗначимі ‒ це 12 фотопортретів депутаток та депутатів місцевих рад із депутатських груп з гендерних питань Житомирської області, які через власні історії говорять про гендерні стереотипи, разом із тим на фотокартинах розміщено мотиваційний меседж, що моделює ситуацію, яким чином можна подолати даний стереотип, а також позитивний меседж депутатки/депутата підтверджується офіційною статистикою.


Фотографом представленого соціального фотопроєкту став відомий український фотохудожник Леонід Шевчук з Житомира.
З фотовиставкою #РівноЗначимі також можна ознайомитись онлайн за посиланням: https://kreativ.im/rivno/


Учасниками та учасницями фотопроєкту є депутати й депутатки Житомирської міської ради, Коростенської міської ради, Андрушівської міської ради, Червоненської селищної ради та депутатки Хорошівської районної ради Олена Ющенко і Майя Прут.
«Коли жінка успішна, то від неї чекають відмінних результатів усюди: і на роботі, і в сім’ї, і в побуті, і в публічному житті. Проте все встигнути важко, і тоді в нагоді стають справжні партнерські стосунки!», – переконана Олена Ющенко.
За даними дослідження NDI «Можливості та перешкоди на шляху демократичного переходу України» (травень 2019 р.), 56% українців та українок вважають, що рівномірне представлення жінок та чоловіків у органах влади сприятиме більш ефективному вирішенню повсякденних справ і потреб.
«Називати жінок – жінками, це і є рівність у мові, як на мене. Бо використання фемінітивів підкреслює професіоналізм, лідерство і видимість жінок у всіх сферах життя!», – впевнено заявляє Майя Прут.
Із 2019 року використання фемінітивів офіційно є частиною української мови відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №437 від 22.05.2019.

РівноЗначимі ‒ це інформаційна кампанія з протидії гендерним стереотипам. Вона передбачає серію презентацій в локальних громадах та широку інформаційну кампанію в соціальних мережах. У соціальних мережах меседжі на фотокартинах викликають чимало гострих дискусій (зокрема, ті тези, що стосуються підтримки гендерної рівності чи гендерних квот, тим паче, що на момент створення фотовиставки та проведення презентацій питання гендерних квот було ще дискусійним та не зафіксованим у положеннях нового Виборчого Кодексу).

Перша виставка цього соціального фотопроєкту була представлена в Житомирській міській раді за участю перших осіб міста, учасників та учасниць фотопроєкту, представниць Національного демократичного інституту, медіа та гостей міста. Цікавим був досвід проведення «гендерної екскурсії» по фотовиставці #РівноЗначимі для студенток та студентів Житомирського навчального центру підготовки поліцейських, адже фотовиставка актуалізувала для них проблемні питання з теми гендерної рівності в роботі поліцейських.
Наступна презентація соціального фотопроєкту з протидії ґендерним стереотипам #РівноЗначимі відбулася в м. Коростень.


У березні 2020 р. соціальна фотовиставка #РівноЗначимі була представлена на прийомі в резиденції Амбасадорки Її Величності Королеви Великобританії в Україні.


Наразі підготовлена англомовна версія фотовиставки з метою розміщення її на англомовних платформах, зокрема ресурсах Національного демократичного інституту (НДІ) та ООН.


Представлений соціальний фотопроєкт #РівноЗначимі реалізується ГО «Інститут Креативних Інновацій» в рамках проєкту «Посилення участі жінок в політиці та посилення рівних можливостей в Житомирській області» за підтримки Національного демократичного інституту та UKAID.
Пропонуємо нашим землякам і землячкам відвідати цю креативну виставку і таким чином поповнити власні знання з питань протидії гендерним стереотипам та наснажитися на сприяння побудові досконалого, правового, справедливого та інклюзивного суспільства рівних можливостей, у якому б комфортно почувалися усі без винятку, незалежно від статі, віку, кольору шкіри, релігійної чи расової приналежності та стану здоров’я.
Підготувала Галина Мінялук

Прокрутити вгору