Бути підприємцем – почесно

Щорічно у першу неділю вересня в Україні відзначають День підприємця.

Напередодні професійного свята ми поспілкувалися із підприємця Хорошева і дізналися, як вони започаткували власну справу, як розвивався їхній бізнес, із якими труднощами доводилося стикатися тощо.

Мережа продуктових магазинів родини Сівінських із Хорошева добре відома жителям селища і району. Помірні ціни, якісний товар, привітні продавчині приваблюють до торгових точок покупців.

⁃Я закінчила Житомирський кооперативний технікум за спеціальностю «бухгалтерський облік». Потім отримала вищу економічну освіту у Київському інституті підприємництва і сучасних технологій. Пропрацювавши деякий час бухгалтером, зрозуміла, що це не моє, – ділиться підприємиця Наталія Сівінська. – У 2007 році почала підприємницьку діяльність. Пройшла навчання у Центрі зайнятості та отримала фінансову виплату на відкриття власної справи. Проте більшість коштів взяла з власних заощаджень. Певні переживання, звичайно, були, але я йшла до своєї мети, незважаючи ні на що. Жодного разу за весь час діяльності я не пошкодувала про свій вибір. Тим паче, що чоловік допомагав. І до цих пір ми працюємо разом. Із часом залучили продавців. Взагалі, робота підприємцем передбачає необхідність долання низки проблем. Основні: ведення бухгалтерії, реалізація продукції, пошук працівників. Непідготовленій людині буде справді важко.

Наскільки ми захищені як малий бізнес? Насправді, не так, як хотілося б. Найголовніше – немає тісної комунікації між державними інституціями і підприємцями. Відсутні спеціальні сайти для підприємців, а ще ситуація з касовими апаратами невідома.

Цьогоріч найбільшим викликом для усіх став запроваджений карантин через COVID-19. Для підприємців додалося чимало нових проблем, але вони продовжують працювати з дотриманням усіх санітарних норм.

⁃Моя формула успіху – працювати, працювати і ще раз працювати. Звичайно, потрібно любити свою роботу, бути готовим до великої конкуренції та перешкод, які виникнуть, любити покупців і ніколи не здаватися, – сказала Наталія Василівна.

Підприємиця із Хорошева Таміла Литвинчук розпочала власну справу на початку нульових. Нині увесь товар, який продається у її магазині, розрахований на різні вікові групи дітей і підлітків.

– Я, за професією педагог дошкільної освіти, не змогла працевлаштуватися і в 2000 році вирішила зайнятися власною справою – торгівлею з лотків на ринку. Відкладена невелика сума коштів пішла на оформлення документів, купівлю палатки, стола і товару для реалізації. Переживання не покидали мене. Розуміючи, що з такою кількістю товару великого прибутку не варто очікувати, позичила кошти і вклала в новий товар. Я вірила, що в мене все вийде, – розповідає Таміла Литвинчук. – Через погодні умови (дощ, вітер, сніг, мороз) ринок мене зовсім не влаштовував. Вирішила орендувати невеликий куточок у приміщенні. Знову потрібні були кошти. Чоловік допоміг, зароблені гроші віддав на торгівлю. Таким чином я збільшила об’єм товару і змінила місце для торгівлі на більш комфортне. З часом у мене з’явилися постійні клієнти. Це заохочувало працювати. Задоволені покупці для мене – радість.

За роки ведення власної справи були в пані Таміли чималі прибутки, але були і втрати. В торгівлі немає стабільного заробітку. Розуміючи це, жінка шукала додаткових заробітків: працювала за сумісництвом у дитячому садочку вихователькою. Через травму ноги довелося на рік зупинити торгівлю. Було надзвичайно скрутно, адже сім’я залишилася без підтримки, отримувала лише мізерні лікарняні.

– Ще жодного разу не пошкодувала, що відкрила власну справу, хоча й проблем вистачає. Залишки сезонних товарів, постійне вкладання коштів, відсутність підтримки і захисту від держави. Під час карантину податки, оплату оренди ніхто не відмінив. Знову ми залишились зі своїми проблемами на самоті. Навіть виникала думка закрити підприємницьку діяльність. Постійні тривоги, неспокій. У 2021 році потрібно придбати за власні кошти касовий апарат. І знову в роздумах: продовжувати торгівлю чи скасувати. За 20 років підприємницької діяльності маю мінімальні відрахування до пенсії, – зазначає Таміла Литвинчук.

Нині, під час адаптивного карантину, який продовжили до 31 жовтня, підприємиця працює, дотримуючись усіх санітарних вимог: вхід до торговельної точки тільки в масках, наявні антисептики, клієнти дотримуються визначеної дистанції.

– Я люблю свою роботу, своїх покупців, маленьких та старших діточок, які задоволенні шопінгом у моєму маленькому магазині. А новачку-підприємцю побажаю добре обдумати, яким самевидом торгівлі він хоче зайнятися, чи не забагато в нашому районі саме такого виду товару, що він обере, адже нове завжди краще, – наголосила Таміла Литвинчук.

У переддень свята щиро бажаємо Тамілі Литвинчук та Наталії Сівінській, а також усім підприємцям району і об’єднаних громад успіхів у бізнесі. Нехай усі ділові починання закінчуються лише успіхом, а бізнесові партнери завжди будуть надійними, обсяги виробництва товарів і послуг збільшуються, а капітал примножується. Зичимо миру, міцного здоров’я, щедрої світлої долі, добробуту, злагоди, витримки, оптимізму і невичерпної наснаги у праці.

Марина Сівінська

Прокрутити вгору