Учні Хорошівського ліцею №1 завдяки своїм проєктам принесли кошти у громаду

Житомирська команда Інститут Креативних Інновацій, Молодіжний центр Житомирщини kreativ_spase спільно із Дитячим фондом ООН ( ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine впровадили та провели програму апшифт у Житомирській області. Upshift ( апшіфт) – це не просто програма, де молоді люди можуть розвинути свої навички, це програма, де в першу чергу молодь може повірити в себе та свої сили.


Уже відбулося 8 відборів програми UPSHIFT Україна, до яких було відібрано 72 команди, 286 учасників та учасниць, 22 ментори та менторки. Усі відбори відбувалися протягом 9-ти місяців. Кожна хвиля учасників мала в середньому по 10 команд, проте не всі вони, на жаль, дійшли до фіналу.


Хорошою новиною стало те, що молодь Хорошева ( від 14 до 25 років) активно долучилась до програми Upshift. Знаковим є й те, що усі учасники трьох команд, що були відібрані для участі, є учнями ліцею №1. Саме наші діти мають творити зміни з вірою у майбутнє, навіть у такий непростий час.


Одна із перших команд, що потрапила в першу хвилю, була команда «ТЕМП». До її складу входила команда учнівського самоврядування ліцею №1. Про них ми раніше писали в газеті «Прапор». Президент ліцею Корзун Максим, прем’єр-міністерка ліцею Анастасія Сорокіна, Анна Прибудько, Альона Дурицька, Кирило Горшкальов уже почали реалізува свій проєкт разом із менторками Русланою Примасюк та Юлією Пічкарьовою. Молодіжний простір вони творять на базі ліцею №1. Директорка Олена Гамська надала приміщення, де темпівці вже розпочали ремонт. Вони вже мають перші закупки: чудові пуфи, настінну карту України. Поки ремонтується приміщення, де зможе збиратися молодь Хорошева, молоді люди активно проводять заходи на базі ліцею: спільний перегляд фільмів, творчі вечори з піснями та віршами, квартирники тощо.
Активно долучаються до заходів і учні ліцею №2, а в майбутньому сюди планують запрошувати молодь усієї громади.


Команда «Fakekillers» із Хорошева у складі випускника Хорошівського ліцею №1, студента Житомирської Політехніки Романа Козакевича, Михайла Сапожника, Яни Свободи та Діани Ковальчук також успішно пройшла навчання із менторами. Суть їхнього проєкту – доносити інформацію до однолітків про усі плюси і мінуси інтернету. Молоді люди цікавляться медіаграмотністю і працювали над темою, чи, скоріше, проблемою «інфоциганства». Інфоциганство – це наслідок відсутності критичного мислення через запозичення чужих ідей, думок, дописів… У всьому команді допомагала чудова менторка Катерина Гарічева. Команда залюбки вчитиметься сама та навчатиме інших розумітися на інформації, правильно нею користуватися. Планує створити інфогру для старшокласників. Реалізація проєкту перебуває на самому початку, але команда активна, самостійна та впевнена, тому скоро гратимемо в медіагру.


Ящо зібрати п’ятьох людей, які прагнуть втілити круту ідею для вирішення проблеми в своїй громаді, утвориться команда «ТРАФІК»: Артем Семеній, Дарія Могилянець, Леонардо Подік, Максим Косякевич та практична психологиня Хорошівського ліцею №1 Ольга Домальчук. Разом хлопці і дівчата працюють над проєктом, що спрямований на вирішення проблеми відсутності велоінфраструктури та велоосвіти в Хорошівській громаді. І це все вони втілюватимуть у життя з ментором – директором громадської організації «Ліга молоді» Сергієм Комаревичем, який надихав та підтримував усі чотири дні Bootcampу (навчання, як правильно писати молодіжні проєкти). Тож тепер команда повністю готова до втілення задуманого!


Дуже круто, що є такі програми, котрі надають не лише менторську, а й фінансову підтримку молодим людям, допомагають вірити у власні сили і змінювати світ на краще.
Кожна команда отримає від 50 до 60 тисяч гривень на реалізацію свого проєкту. І все це заслуга нашої крутої молоді.
Нехай жодна війна не забере у дітей право бути щасливими!
Любов Дем’янчук

Прокрутити вгору