Регіональні й локальні медіа – важлива складова інформаційної безпеки України

Нещодавно, 13 вересня, редакторка нашої газети «Прапор» та сайту «Звісно.news» Галина Мінялук взяла участь у Всеукраїнської конференції для регіональних медіа «Українські локальні медіа під час війни: що дає сили?», яку організував Інститут демократії імені Пилипа Орлика (ІДПО) за підтримки міжнародних донорських організацій.
Зі вступним словом на конференції виступила представниця ІДПО Олена Самойленко. Привітала учасників та учасниць конференції очільниця Інтерньюз в Україні Джилліан Маккормак. Вона, зокрема, зазначила, що на теперішній час, згідно із дослідженнями, значно вищою популярністю у споживачів інформації в Україні є локальні газети і локальне радіо у порівнянні із загальнонаціональними медіа та іншими джерелами інформації.

У роботі заходу в першій панельній дискусії «Завдяки чи попри? Як живе локальне медіа в Україні де факто і де юре?» взяли участь Наталя Пахайчук – керівниця інноваційних проєктів мережі гіперлокальних медіа Район.in.ua; Ліна Кущ – перша секретар Національної спілки журналістів України; Олександр Бурмагін – член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Наталя Пахайчук розповіла про успішний досвід розвитку мережі регіональних сайтів в умовах війни в Україні. А Ліна Кущ та Олександр Бурмагін висловили думку про необхідність створення державного фонду для підтримки локальних медіа.
У наступних панельних дискусіях: «Зміни, спровоковані війною. Презентація переміщених медіа» та «Зміни, спровоковані війною. Презентація кейсів медіа, що працюють у своїх громадах» – взяли участь представниці та очільниці медіа з окупованих та прифронтових територій, а також із тих редакцій, що залишаються і працюють у своїх громадах.
Модераторками дискусійних панелей були медіаекспертка ІДПО Олена Самойленко, шеф-редакторка «Вільне радіо» (Бахмут) Анна Сердюк, заслужена журналістка України та медіаекспертка ІДПО Алла Федорина.

Спікерки: аналітикиня ІДПО Наталія Стеблина та медіаекспертка ІДПО Олена Самойленко – презентували й організували обговорення результатів моніторигнгу медіа у 2024 році та посібника «Типові помилки регіональних медіа».
Житомирщину на цьому форумі представляли: очільниця Житомирського пресклубу Ірина Новожилова, директорка ТОВ «ІЦ РГ «Прапор» та головна редакторка газети «Прапор» і сайту «Звісно.news» Галина Мінялук, директор ТОВ «Інформаційний центр «Вісті» Денис Войтенко та головна редакторка газети «Вісті» з Пулин Марія Мосійчук, директор медіапідприємства із Ємільчиного та головний редактор газети «Народна трибуна» Михайло Мельник. Денис Войтенко був одним із спікерів конференції.
Учасни-ці/-ки заходу збагатилися новими знаннями, знайомствами, наснажилися позитивним досвідом колег щодо роботи в умовах війни, підкріпили свою стійкість та оптимізм у протистоянні викликам воєнного часу.

Довідково.
Інститут демократії імені Пилипа Орлика https://idpo.org.ua/institut (виконавча директорка Світлана Єременко Svitlana Yeremenko) – це недержавний аналітичний центр в Україні. Заснований він у 1991-му році. Уже впродовж понад трьох десятиліть ця організація робить величезний внесок у розвиток демократії в Україні, підтримку прогресивних реформ, свободу слова, розвиток незалежної преси, єдності громадянського суспільства; зміцнення місцевого самоврядування; євроінтеграцію.
Одним із дуже важливих напрямків роботи ІДПО є різнобічна підтримка медіа та постійний моніторинг якості їхнього контенту.
Підготував Артем Поліщук

Прокрутити вгору