Інформаційний супротив. 52

У російсько-японській війні на початку 20 століття російська імперія зазнала нищівної поразки. Флагман їхнього Тихоокеанського флоту крейсер «Варяг» 9 лютого 1904 р. отримав статус «затоплений». І розпочалося на росії варягобєсіє: пісні, кінофільми, поштові марки…

У матеріалі Олени Грозовської, який подаю у скороченому вигляді, простежуються цікаві паралелі із знищеним нещодавно у російсько-українській війні ще одного флагмана, рашистського крейсера «Москва», що отримав статус «затонул» 14 квітня 2022 р.

***

Російська імперія згодувала своїй патріотичній громадськості безглузде затоплення крейсера «Варяг» як тріумф російського духу. Уряд вирішив широко використовувати програний морський бій у пропагандистських цілях, що стало сюрпризом для деяких його учасників (повертаючись до росії, вони спочатку побоювались, що їх віддадуть під суд). Але їх неочікувано почали нагороджувати (останніх стареньких ветеранів аж до 1954 року) і навіть присвятили «Варягу» широко відому пісню.

Чекаю чогось подібного за мотивами затоплення крейсера «москва».

Це, приміром, може бути патріотична кіноклюква від Нікіти Міхалкова: «Утомленніе Нептуном» або «Я иду, шагаю вслед за русским военным кораблем».

Загалом, «не маленька і не переможна» російсько-японська війна 1904-1905 років напрочуд нагадує наші дні. Ірраціональна ненависть путіна до українців схожа на тупу зневагу до японців Миколи II. Саме в тій війні росія застосувала гібридну технологію «іхтамнєтов», перекидаючи до сусідньої Кореї солдатів під виглядом лісорубів. Це дуже смішно, але за спогадами Вітте цар мріяв про створення в Маньчжурії «Желтороссии». Фіналом тих марень став програш росії.

У нинішній війні вона приречена на поразку знову. Картинка у традиційному стилі укіє-е: Імператорський флот Японії спрямовує російський корабель відомим курсом.

© Olena Grozovska

Олександр Голяченко

Прокрутити вгору