Чи знають німці, що насправді відбувається в Україні?

Кожна федеративна земля Німеччини має щоденні газети. Усі вони висвітлюють теми політики, культури, спорту, життя людей. Ми дослідили Sächsische Zeitung. Це щоденна газета землі Саксонія, заснована в 1946 році для жителів Південного Оберлаузітцу. Навіть невелика вибірка за тиждень дає зрозуміти, що питання війни в Україні є важливою для світу в цілому і для Німеччини зокрема.

Кожна газета містить інформацію про події, що відбуваються у нас на Батьківщині й майже кожна інформація займає перші шпальти.

Щодня в газеті є звіт за минулу добу: що відбулося, які втрати, що відвоювали ЗСУ, як поводився окупант. Тут так само рахують дні війни, як і у нас на Батьківщині.

Чимало дописів стосуються тимчасово переміщених осіб. Тут дуже гарно приймають українців, вони мають кращі умови перебування, аніж просто люди із статусом біженця. Люди, котрі при собі мали лише українські документи, або й були без них, отримують допомогу із відновлення та отримання документів та соціальних виплат.

Є чимало історій про те, як саме звичайні жителі допомагають нашим людям. Лікарні здійснюють збір медичних засобів, які потім доставляють до кордону, щоб передати в Україну. Звичайні жителі охоче віддають свої будинки, підселяють до себе українців. Навіть студентство Саксонії згрупувалось, щоб збирати та сортувати допомогу. Вони допомагають селитися тим, хто щойно прибув, готують їжу, сортують речі. Постійно оновлюють списки необхідних речей.

Активно висвітлюється в газеті тема союзників путіна, зокрема, ними вважають усіх олігархів РФ. Інформують про санкції. Не оминули увагою і тему зображення на російській військовій техніці знаку Z.

Розповідають і про російських солдат, які, телефонуючи рідним, розказують, що їх ошукали.

Не оминає Sächsische Zeitung і теми переговорів з РФ. Розповіли тут і про брехню стосовно протесту на телебаченні.

Є в газетах поради від психологів, як пережити війну.

У одній із газет є інтерв’ю з головою Києва Віталієм Кличко, де він зауважив, що не бомби і ракети виграють війну.

Наші друзі із Німеччини щиро вболівають за долю України. Тема війни обговорюється постійно не лише у друкованій пресі, про це інформує й радіо, говорять звичайні німці. По радіо часто можна почути українські пісні. Це підтримує вимушених переселенців з України.

Дякуємо за допомогу нашим друзям. Україна обов’язково переможе.

Любов Дем’янчук

Прокрутити вгору