Форс-мажорний навчальний рік: які виклики у зв’язку з війною в Україні довелося долати освітянам Хорошівської громади

Освітяни та їхні вихованці, на жаль, уже не перший навчальний рік мусять працювати й навчатися в особливих умовах. Нещодавно епідемія коронавірусу змусила всіх пристосовуватись до нових умов навчання й здобуття освіти. Але такі випробування й виклики, які постали перед кожним і кожною нині у зв’язку із повномасштабним вторгненням російської армії на територію суверенної України, – стали просто потрясінням для всіх. Ціла низка непростих завдань, які ніколи раніше не доводилось виконувати, постала і перед працівниками освіти. Про це й не тільки розмовляємо сьогодні із заступницею начальника відділу освіти Хорошівської селищної ради Наталією Ананченко.

  • Розкажіть нашим читачам про особливості завершення 2021-2022 навчального року у громаді. Із якими нестандартними ситуаціями довелося зіштовхнутися цьогоріч через повномасштабну війну порівняно з «ковідними» і «доковідними» роками?
  • 31 травня у всіх закладах загальної середньої освіти громади закінчився навчальний рік. Він був складним для дітей, батьків, учителів, оскільки першу половину навчального року треба було працювати в умовах пандемії, другу – в умовах воєнного стану. Довелося неодноразово вносити зміни в структуру навчального року, тому що ми зіштовхнулися з такими викликами, з якими ніколи не зустрічалися. Головним завданням освіти в таких умовах стала турбота про збереження життя і здоров’я дітей, залучення їх до освітнього процесу (багато дітей втратили технічну можливість долучитися), психологічна допомога дітям, а потім – досягнення в навчанні. Освітній процес здійснювався дистанційно. Ми уже мали досвід попередніх років. У цьому році всі школи отримали широкосмуговий доступ до інтернету, а також у рамках державної програми «Ноутбук кожному вчителю» 6 найбільших закладів громади були забезпечені ноутбуками (100 шт.) для педагогів. Новий виклик цього року полягав у тому, що, окрім дистанційного навчання, потрібно було налагодити дистанційну роботу педагогів, адже частина їх через війну також опинилася в інших країнах; необхідно було оперативно знайти заміну колегам, які наразі боронять Україну.
  • Роз’ясніть, будь ласка, ситуацію щодо проведення державної підсумкової атестації (ДПА) та зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Де здавати? Як це відбуватиметься?
  • Найважчим видався цей навчальний рік для випускників. Вони всі готувалися до державної підсумкової атестації, зовнішнього незалежного оцінювання, до подальшого вступу у навчальні заклади. 24 лютого уже були сформовані пакети реєстраційних документів на ЗНО, але не так сталося… Першого квітня президент підписав закон, який передбачає скасування державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання для випускників 2022 року. Але ЗНО не скасували повністю. Воно відбудеться за спеціальною процедурою: замість декількох окремих предметів буде один національний тест із трьох дисциплін. Тест проходитимуть випускники за бажанням, він дасть можливість вступу у вищі навчальні заклади. Національний мультипредметий тест триватиме 120 хвилин і складатиметься з трьох блоків: українська мова, математика, історія України. Іспит відбуватиметься онлайн, але за присутності випускника у центрі тестування. Наразі МОН визначило пункти тестування, але з міркувань безпеки не розголошує їх. Кожен абітурієнт отримає індивідуальне запрошення в особистий кабінет. Такі пункти працюватимуть і у 26-ти країнах Європи. Випускники, які тимчасово виїхали з України, також зможуть скласти тест.
  • Яка кількість учнів 9-х та 11-х класів у громаді й чи є випускники з відзнаками? Як завершуватимуть навчальний рік учні, що нині перебувають за кордоном або в іншому регіоні України?
  • У 2022 році базову загальну середню освіту здобули 200 учнів, 16 із них завершили навчання на відмінно. Повну загальну середню освіту здобули 124 учні. Анна Панченко (Хорошівський ліцей №1) та Денис Павлюк (Зубринська ЗОШ) за високі досягнення у навчанні нагороджені Золотою медаллю. Мар’яна Іващенко (Хорошівський ліцей №1) нагороджена Срібною медаллю. Усі мали можливість завершити навчальний рік незалежно від місця перебування.
  • Чи будуть заходи з оздоровлення дітей влітку?
  • Першого червня розпочалися канікули. На жаль, через воєнний стан не працюватимуть відпочинкові табори, не буде екскурсій і навчальної практики.
  • Скільки дітей відвідувало старші групи закладів дошкільної освіти громади? Як відбуватиметься набір до перших класів загальноосвітніх закладів?
  • Завершився навчальний рік і в закладах дошкільної освіти. Цьогоріч 165 випускників дитячих садочків готуються стати першокласниками. Відповідно до чинного законодавства прийом документів для зарахування першокласників завершився 31 травня, але терміни подачі заяв можуть бути продовжені кожним закладом. У порівнянні з минулими роками нижчий відсоток подачі заяв. Не всі родини повернулися додому, а хтось і не планує повертатися до першого вересня.
  • Чи відновлять роботу заклади дошкільної освіти?
  • Від 24 лютого заклади дошкільної освіти не працюють. Для відновлення їхньої роботи необхідно створити безпечні умови. Мають бути укриття з ігровими і спальними зонами, із санітарними кімнатами. Це питання не одного дня, але треба над цим працювати.
  • Чи не планується найближчим часом оптимізація навчальних закладів громади?
  • Рішення щодо оптимізації мережі закладів освіти приймає сесія селищної ради. Але маю зауважити, що у громаді є заклади освіти, у яких немає класів або через низьку наповнюваність учні здобувають освіту в індивідуальній формі (5 уроків на тиждень замість 20-ти у початкових класах та 8 замість 30-ти у 5-9 класах). Це негативно впливає на якість та результативність освітнього процесу. А якщо на це подивитися з фінансової точки зору (з огляду на те, що у нас зняли більше 6 мільйонів гривень освітньої субвенції через складну ситуацію в державі), – це велика розкіш.

Щиро дякуємо за вичерпну експертну інформацію. Зичимо нашим випускникам, попри цьогорічний форс-мажор, стати студентами обраних вишів.
Підтримуймо Збройні сили України, щоб швидше здобути Перемогу! Нехай швидше настане час, коли освітяни зможуть спокійно працювати, а діти – здобувати освіту в оптимальних умовах під мирним небом.
Підготувала Ірина Сівінська

Прокрутити вгору