Інформаційний супротив. 221

ДОКТОР ІСТОРИЧНИХ НАУК: “ПАМ’ЯТНИК МОСКОВСЬКІЙ ЦАРИЦІ В ОДЕСІ – ВЕЛИКА ГАНЬБА ДЛЯ УКРАЇНИ!”

Мені, як професійному історику, зовсім незрозуміло – чому на 31-му році сучасної незалежності України в нашій Одесі є пам’ятник особі, яку можна прирівняти хіба що до Гітлера-Шикльгрубера й Сталіна-Джугашвілі в одній особі, але, щоправда, у спідниці?!

Чому виникло таке цікаве порівняння? Та тому, що московська цариця Катерина II під час свого 34-річного царювання у 1762-1796 роках всіляко нищила все українське. Найвідоміші її терористичні акції – скасування Гетьманщини, Запорозької Січі, Слобожанської України та запровадження кріпацтва!

Московська цариця Катерина ІІ нищила державність та культуру не тільки нас – українців, але й татар, поляків, євреїв, греків, фінів, литовців, латвійців, естонців, калмиків, башкирів, чувашів, карелів, мордви та представників інших народів, що на той час населяли багатонаціональну Російську імперію.

Саме Катерина II репресивними методами намагалася загнати усіх її жителів до єдиного «общежитія» під назвою «єдиний великоросійський народ». Згадаймо, як за допомогою війн та концтаборів той самий світовий злочинець Адольф Гітлер утворював «велику німецьку націю», а його послідовник-супротивник Йосиф Сталін переселяв до ГУЛАГу цілі народи, щоб створити «великий російський народ».

Скажіть, будь-ласка, як почувається перед монументом Катерини II в нашій курортній Одесі не тільки українець, а, наприклад, сучасний турок. Відомо ж бо, що бронзова цариця стоїть однією ногою на турецькому прапорі з ісламською символікою.

Які почуття цей ганебний монумент викликає у кримського татарина? А Катерина II не лише знищила Кримське ханство, а й силою зброї намагалася задовго до відомої сталінської депортації 1944 року виселити усіх татар з Кримського півострова.

Дуже незручно перед цим жахливим монументом і євреєві, для пращурів якого Катерина II вперше встановила у Росії дискримінаційну «межу осілості» й не допускала їх до жодної влади.

Мабуть, непереливки й поляку, бо саме Катерина II розділила, а потім й стерла з карти світу Річ Посполиту, а також задовго до гітлерівців (які винищили жителів Варшави у тому ж 1944 році), в 1794 році, дозволила кату Суворову вирізати тисячі варшав’ян, серед яких більшу частину складали старі, жінки і діти.

Грек-одесит при спогляданні цього жахливого монумента, можливо, згадає родинні перекази про те, як наприкінці 1770-1780-х рокiв за наказом Катерини II усіх греків, які тисячоліттями проживали на Чорноморському узбережжі, силоміць виселили з Криму.

Ну, а фіни, литовці, латвійці та естонці й до цього часу порівнюють Катерину II зi Сталіним, пам’ятаючи, як царський уряд підступно й насильно відбирав у них державність, культуру та мову…

Пам’ятник московській цариці Катерині ІІ в Одесі – це дуже велика ганьба для України та всього світу!

Доктор історичних наук, сержант ЗСУ Тарас Чухліб.

Вересень, 2022 року.

Підготував Олександр Голяченко

Прокрутити вгору