Інформаційний супротив. 271

Ще один пограбований музей — 18 листопада росіяни, кримські музейники та наші колаборанти розорили Історичний музей у Каховці. Колекція вивезена в Крим.

Колекція музею — сім тисяч експонатів. Найцікавішими були про козацьку добу на каховщині:)

росіяни грабують музеї, маючи повну владу над музейниками. Розбещені агресією та жорстокістю. Хоча найбільше шокують у цій історії музейники Криму. Вони вже не музейники, а варвари.

Відповідальність держави-агресора за викрадення або незаконне вивезення культурних цінностей передбачена трьома конвенціями:

— Конвенцією про заходи, спрямовані на заборону і запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності 1970 року;

— Конвенцією про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини 1972 року;

— Конвенцією ЮНІДРУА щодо викрадених або незаконно вивезених культурних цінностей 1995 року.

росія є членом ЮНЕСКО, головує в одному з ключових органів з охорони культурної та природної спадщини — Комітеті Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО, друзі, треба також деокуповувати, бо воно не бачить, що росія грабує музеї. Іншим членам ЮНЕСКО не мерзотно на душі від того, що вони поряд зі злодіями.

Почати звільнення ЮНЕСКО можна з позбавлення рф статусу держави-члена організації і права головувати в її Комітеті Всесвітньої спадщини. Потім — переписати існуючу систему захисту та збереження культурних цінностей так, щоб вона стала хоч на одну картину ефективніша, ніж зараз.

© Ghanna Mamonova

Підготував Олександр Голяченко

Прокрутити вгору