Інформаційний супротив. 413-й день

Росіяни демонтували пам’ятник художнику Архипу Куїнджі в окупованому Маріуполі

Російські загарбники у тимчасово окупованому Маріуполі демонтували пам’ятник художнику Архипу Куїнджі.

Монумент було встановлено ще у 1984 році на Грецькій площі.

“Архип Куїнджі – визначний український художник-пейзажист із Маріуполя. Візитівкою його творів є робота зі світлом. Серед них – “Місячна ніч на Дніпрі”, “Українська ніч”, “Березовий гай”, “Червоний захід”. Вони зберігаються у провідних музеях світу. Зокрема, у Нью-Йоркському Метрополітені. У 2010 році у Маріуполі відкрили художній музей імені Архипа Куїнджі”, – йдеться в повідомленні.

Після окупації Маріуполя росіяни почали планово знищувати культурні центри та пам’ятники міста. Так, російські військові зруйнували художній музей Куїнджі у Маріуполі. Вкрали звідти майже 2 тисячі експонатів. Серед них – картини самого Архипа Куїнджі, Тетяни Яблонської та Миколи Глущенка.

Раніше Метрополітен визнав Архипа Куїнджі українським митцем. До цього художника вважали російським.

Джерело: https://censor.net/ua/v3411395

P. S. Архип Іванович Куїнджі (справжнє прізвище – Куюмджи) – 15 січня 1841 р., село Карасівка, нині частина Маріуполя – 11 липня 1910 р., Петербург) – український живописець-пейзажист і педагог грецького походження з північного Приазов’я.

Благодійність митця.

Коли до Куїнджі прийшли визнання і слава, а його картини стали купувати за великі гроші, художник купив у Санкт-Петербурзі на Василівському острові прибутковий будинок, відремонтував і до кінця життя використовував його з прибутком, здаючи квартири (адреса — 10-я лінія, б. № 39, будинок побудований в 1876—1877 рр. архітектором Е. Ф. Крюгером для купця М. С. Львова, придбаний Куїнджі в 1891 р.). При цьому сам він з дружиною жив дуже скромно, більшу частину гонорарів за картини і прибутку від свого будинку віддаючи на благодійність. Так, у 1904 р. Куїнджі приніс в дар Академії мистецтв 100 000 рублів для видачі 24 щорічних премій, а в 1909 р. пожертвував Спілці художників імені А. І. Куїнджі 150 000 рублів і свій маєток в Криму. В тому ж таки 1909 році він пожертвував Імператорській спілці заохочення мистецтв 11 700 рублів для премії з пейзажного живопису.

Підготував Олександр Голяченко

Прокрутити вгору