Інформаційний супротив. 446-й день

Окупанти знищують перлину українського довкілля – Кінбурнський півострів

За рік повномасштабного вторгнення на Кінбурнському півострові зафіксовано 131 пожежу, що вразили понад 5 тисяч гектарів території парку. Більшість пожеж мали повторний характер та вражали одну й ту саму ділянку декілька разів.

Про це свідчить аналіз, зроблений працівниками Національний природний парк «Білобережжя Святослава» на підставі даних із супутників Sentinel-2.

Дані свідчать, що через пожежі на території півострова постраждали до 4 мільйонів дерев.

Остаточно підрахувати збитки внаслідок пожеж можна буде лише після деокупації території.

Результати моніторингу доступні за посиланням https://arcg.is/1X5rGT0

Нагадаємо, що через війну в Україні постраждало 20% природно-заповідного фонду. Але наші екологічні інспектори 24/7 ретельно фіксують та обраховують усю шкоду довкіллю, щоб росія обов’язково заплатила за усі свої злочини проти природи.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

P. S. Кінбурнський півострів — низовинний півострів, що відділяє Дніпровсько-Бузький лиман від Чорного моря і, зокрема, його Ягорлицької затоки. Розташований у межах Херсонської та Миколаївської областей.

Площа – 215,55 км². Найвища точка – 14,3 м.

Назва походить від колишньої турецької фортеці Кінбурн, розташованої на ньому від 15 до  19 ст.

Півострів був названий на честь форту Кінбурн 16 ст., який був побудований османами для захисту річки Дніпро. Назва походить від турецького «Kilburun» і означає «прекрасний (вузький) полюс». Фортеця часто була в центрі конфлікту між османами, з одного боку, і українськими козаками, пізніше росіянами, з іншого боку. У 1787 і 1855 рр. на півострові відбувалися битви за фортецю[1]. Нинішній півострів у стародавні часи був добре відомий фінікійським купцям і піратам. Цей край колись називали Гілеєю (Борисфеніди). «Якщо переправитися через Борисфен (Дніпро), то першою від моря буде Гілея, а вгорі від неї живуть скіфи-хлібороби», — писав про Кінбурн давньогрецький історик Геродот, який відвідав цю землю в 5 ст. до н. е.
Підготував О.Голяченко

Прокрутити вгору