Інформаційний супротив. 717-й день

9 лютого виповнюється 198 років від дня народження Костянтина Трутовського (1826-1893) – видатного українського живописця і графіка. Він відрізнявся надзвичайною працелюбністю: картин, акварелей і малюнків олівцем виконано ним незліченну кількість. Окрім сцен українського побуту, він зображував типи і характери дрібних поміщиків, виявляючи в цих зображеннях свою тонку спостережливість та дотепність. Трутовський справив значний вплив на наступне за ним покоління українських художників – Сергія Васильківського, Івана Їжакевича, Миколу Пимоненка, Опанаса Сластьона та інших

Про роботи майстра говорили, що ілюстрації Трутовського – це фейлетони на злободенні теми. Вони настільки точно показали епоху 50-70-х років XIX століття, що є ніби своєрідним історичним документом”.

Костянтин Олександрович народився 9 лютого 1826 в Курську, саме там жив його дід по матері Олексій Іванович. Дитинство малого минуло на Харківщині в слободі Попівка-Семенівка (нині село Попівка Краснопільського району Сумської області). Батько, харківський поміщик, був чималим цінителем мистецтва. Тому, вгледівши у Кості хист до малювання, розвивав його. Враження дитинства на все життя визначили інтерес художника до українського побуту, переказів, барвистих народних обрядів.

Творчість Костянтина Трутовського припадає на другу половину ХІХ століття – золотий вік українського мистецтва, серцевиною якого був побутовий (або жанровий) живопис. Кращі твори Костянтина Трутовського – це картини чудового краю, де листяні ліси та гаї поступово переходять у неозорий, укритий високими й густими травами духмяний степ. Трутовський надзвичайно любив Слобожанщину і не переставав дивуватися, чому художники їдуть до Італії, обминаючи її, не помічаючи краси природи, людей з їхніми чудовими обрядами, звичаями…

Метою своєї художньої творчості Трутовський уважає зображення звичайного життя українського селянства тодішньої Слобожанщини, життя, що неминуче зникає під впливом політики російського царату та зламу старих патріархальних традицій українського народу. Трутовський жадає зберегти хоча б на своїх полотнах цей величний світ української духовності, який, як йому здається, має швидко загинути під плином неминучих обставин, і тому на його картинах так різко відчувається і тихий сум за тією гармонією, що має зникнути, і наліт затишного, сентиментального романтизму.

Найкращими творами Костянтина Трутовського, на мій погляд, є картини: «Весільний викуп» 1881 року (зберігається в Національному художньому музеї України в Києві), «Великдень в Україні», «Українська ніч», ілюстрації до твору Марка Вовчка «Чумак». Крім творів Марка Вовчка, ілюструє Трутовський також українські твори Миколи Гоголя, Тараса Шевченка.

Помер Костянтин Трутовський 17 березня 1893-го року. похований в Обоянському Богородицько-Знаменському чоловічому монастирі. В 1924-му році більшовики зруйнували цей монастир разом із цвинтарем. Сучасне положення могили Костянтина Трутовського тепер невідоме.

За матеріалами з відкритих джерел
Підготував О. Голяченко

Прокрутити вгору