Інформаційний супротив. 732-й день

російські священники відкривають монастир у Херсонесі Таврійському — об’єкті спадщини ЮНЕСКО

російські окупанти підтвердили намір відкрити монастир московського патріархату на території Національного заповідника Херсонес Таврійський, внесеного до світової спадщини ЮНЕСКО. Це неподалік тимчасово окупованого Севастополя.
Про це повідомила окупаційна адміністрація музею.
15 лютого, у Херсонесі Таврійському «урочисто дали нове життя» Свято-Володимирському чоловічому монастирю.
Окупанти стверджують, що «рівно століття тому будівлі монастиря ліквідували й передали Херсонеському музею, а 2024 року настав час змін і відтворення чернечого життя в Херсонеському чоловічому монастирі».

У Базиліці 1935 року російські священники провели Божественну літургію за участі призначеного окупантами митрополита Сімферопольського й Кримського Тихона. Під час служби оголосили про створення на території об’єкта ЮНЕСКО російського монастиря.
Співробітниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко наголосила, що археологи попереджали про це ще з 2015 року. Тепер, за її словами, будівлі національного заповідника опинилися в руках аферистів.
російська православна церква (РПЦ) не один рік намагалася привласнити собі об’єкти Херсонеса Таврійського: вона просила про це ще 2017-го.

Про Херсонес Таврійський
Херсонеське городище є єдиним у Північному Причорномор’ї цілісно збереженим зразком античного міста, яке існувало з V століття до н.е. до XIV століття н.е. Тут збереглися залишки міського планування вулиць, житлових, господарських і культурних споруд.
Заповідник є музейною та науково-дослідною установою, експозиція якої відображає дві історичні епохи — античний Херсонес та середньовічний Херсон. До складу музею входять стародавнє городище, ділянки унікальної сільської території міста, а також середньовічні фортеці Чембало та Каламіта.
У червні 2013 року Херсонес Таврійський і його сільськогосподарську округу внесли до світової спадщини ЮНЕСКО.

P. S. Українці виженуть російських аферистів з храмі та об’єктів культурної спадщини.

Підготував О. Голяченко

Прокрутити вгору