Інформаційний супротив. 813-й день

Наша історія
***
На фото український бандурист з Кубані Михайло Теліга.
Народившись в станиці Охтирській на Кубані, Михайло Теліга з юності полюбив бандуру. Разом із кубанським бандуристом Федором Дібровою Теліга став учасником та співтворцем Кобзарського хору Василя Ємця і його тріумфальних виступів у Києві.

3 листопада 1918 р. у Києві в переповненому театрі Берґоньє (тепер театр ім. Лесі Українки) відбувся перший прилюдний концерт Кобзарського хору. “Козацький похід”, “Про Морозенка”, “Та літав орел”, “Дума про смерть козака-бандурника”, “Гей, на горі та женці жнуть”, “Я сьогодні щось дуже сумую”, “Ми – гайдамаки” та багато інших пісень і дум проспівали в той вечір кобзарі. Публіка палко вітала Кобзарський хор.

Потім були гучні виступи в Українському робітничому домі, Купецькому зібранні, Українському молодому театрі Леся Курбаса, що був по вінця набитий військовими…
Проте у часи Української революції довелося змінити бандуру на кріс і Михайло Теліга в лавах армії УНР боронив рідну землю від більшовицьких загарбників. Після програшу визвольних змагань Михайло Теліга разом дружиною Оленою стали активними діячами української громади в Чехії.

З розгортанням нової світової війни Михайло Теліга повернувся на рідну землю, щоб продовжити боротьбу за Українську державу.
У 1942 році Михайло Теліга був затриманий гестапо у Києві. 22 лютого 1942 року його, дружину та інших членів ОУН розстріляли в Бабиному Яру.
Український інформаційний простір

Підготував О. Голяченко

Прокрутити вгору