Інформаційний супротив. 840-й день війни.

«Якщо вчитель є парафіянин московського патріархату в Україні, то він не навчить українця бути УКРАЇНЦЯМ, тому що тіло має українське, а душу московитську»
Віктор Сирбу
***
ПРОБЛЕМА НЕ ТІЛЬКИ В “БАТЮШКАХ”!
Отто фон Бісмарк говорив, що війну виграють священник і вчитель. То я хотів би замовити і ще одне “словечко” за вчителів і, головне, вчителів історії.
Адже, саме в курсі історії від 6 класу є теми, які стосуються історії релігії. Від появи перших вірувань до виникнення світових релігій і, зокрема, християнства.
Там же, в курсі всесвітньої історії, подається інформація про поділ в 1054 році Християнської Церкви на Католицьку і Православну. В курсі історії України є теми про хрещення Руси-України, про Київську митрополію, її вимушену еміграцію до Суздаля після 1240 року, відродження митрополії в Галицько-Волинський період, становище українського православ’я в Речі Посполитій, про 1596 рік і Церковну Унію і появу та розвиток УГКЦ, її роль в суспільному житті на західноукраїнських землях.

Також є теми, які стосуються ліквідації московитами Київської митрополії, взагалі патріархату і заміни його Петром І на Синод. Там є теми про боротьбу українських православних ієрархів і священників за відродження українського православ’я, зокрема, діяльність П.Могили, Є.Гакмана.
Є теми, що стосуються часу відродження Української держави 1917-1921 рр і появи УАПЦ, є теми про найновітніший час.

Якщо вчитель історії “на місці” і є патріотом, то він не тільки наведе факти, так би мовити, сконструює хронологічний хребет, але і наповнить його суттю! Надасть пояснення, аналіз, синтез матеріалу, дасть учню поле для мислення і прийняття вірного рішення. І тоді учень (а це громадянин майбутньої України!) зрозуміє мирську істину.
На жаль, вчителі історії, в більшості своїй, часто опускають ці теми або через власні поверхневі знання проблеми співвідносин українського і російського православ’я, або ж самі є прихильниками УПЦ (МП).

Яку інформацію вони несуть дітям, їх батькам, громаді, зрозуміло. І, власне, вони і мали би прищепити відповідні знання, а отже і світогляд! Тому у радянський час на історичний факультет можна було поступити лише з подачі компартії, чи КДБ!
От тут і є проблема , яку вирішувати треба негайно! І не лише сім’ї та Церкві, а й громаді та школі!
Роман Грищук

Підготував О. Голяченко

Прокрутити вгору