Інформаційнийсупротив. 546-й день

ДО ДНЯ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ

23 серпня відзначаємо День Державного прапора України – державне свято України, присвячене одному з її державних символів – прапору України.

На загальнодержавному рівні свято встановлено указом Президента України Леоніда Кучми № 987/2004 «Про День Державного Прапора України» від 23.08.2004. Цей указ було доповнено Указом Президента України Віктора Ющенка № 602/2009 «Про внесення змін до Указу Президента України від 23 серпня 2004 року N 987», яким було засновано підняття Прапора України у День Державного прапора України і під час інших державних свят та проведення загальнодержавних заходів.

У фондах Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України зберіглося чимало документів, що відобразили «родовід» українського прапора, його запровадження в період Української революції 1917-1921 років, а також затвердження як одного з державних символів незалежної України. Ці документи можна побачити на багатьох виставках, що розміщені на сайті архіву в рубриках: «Виставки. Історія державності» (наприклад, за посиланням https://tsdavo.gov.ua/…/do-dnya-derzhavnogo-prapora…/), та у рубриці «Гортаючи архівні сторінки» (https://tsdavo.gov.ua/do-dnya-nezalezhnosti-ukrayiny/).

Сьогодні до Вашої уваги пропонуємо ще один документ, що зберігся у фонді 1076 – Військове міністерство Української Народної Республіки, оп. 1, спр. 14, арк. 133. Це – копія рапорту козака Богданівського полку Івана Лукьяненка, що засвідчує непохитну вірність борців за незалежність України національному стягу, за який готові були віддати своє життя.

Слава Україні!

Героям слава!

Центральний державний архів вищих органів влади та управління України
Підготував О. Голяченко

Прокрутити вгору