Ліцеїстки з Хорошева побували в Польщі,
проживали в родинах, навчалися в гімназії

Побачити життя в іншій країні, отримати досвід навчання в школі за кордоном, підвищити рівень знань з іноземної мови, знайти нових друзів – це все про програму культурного обміну, про унікальний досвід хорошівських ліцеїсток.


Дівчата отримали таку можливість завдяки навчанню в Польській школі при культурно-освітньому союзі поляків ім. Владислава Ремонта під керівництвом Жанни Шишкіної. Адже для обміну потрібні діти, які вже мають достатній рівень володіння іноземною мовою, бо їм належить вчитися нарівні з місцевими дітьми.


Українську делегацію радо зустріла директорка школи в Тенґобоже – Ірена Баста. Відбулося знайомство з гімназією та учнями, після чого дівчата відправилися до своїх нових родин. Життя було за розпорядком дня польських учнів, уроки тривали з 8:00 до 15:00. Ліцеїстки вивчали науки, займалися спортом, спілкувалися з однолітками. Пізнавали нове крізь призму польської культури. У закладі були організовані польсько-українські дні, під час яких знайомилися з традиціями та звичаями польського народу: дізналися про шлях Польщі до незалежності, навчалися виконувати польські народні танці, щодня куштували національні страви. Водночас наші дівчата співали українські пісні, розповідали про Україну та наш незламний народ.


Адміністрація гімназії організувала екскурсії. Учениці відвідали Криницю, Новий Сонч, Краків та околиці Тенґобоже. Запам’яталися цікаві музеї, неймовірний гірський пейзаж, свіжість озер, незабутній смак мінеральної води.


Невід’ємною складовою у міжкультурній інтеграції була польська гостинність. Нові сім’ї наших учениць були настільки рідними й турботливими, що дівчатка жартома і з вдячністю називали їх «нова мама та новий тато». А скільки сліз було при від’їзді, годі й казати!
Важливою і чуттєвою була зустріч із землячками-українками, сестрами Альоною та Вікторією зі Слов’янська (Донецька область).


Такий обмін – це гарна можливість пізнати іншу країну і ще раз голосно заявити про Україну.
Нині в нашому закладі діє факультатив польської мови, який можуть відвідувати за бажанням усі ліцеїсти. Скоро польську мову в ліцеї вивчатимуть як другу іноземну. Поїздка до Польщі наших ліцеїсток стала поштовхом до підписання Меморандуму про співпрацю.
Чекаємо колег та учнів із Польщі в Україні.
Ольга Стельмащук

Прокрутити вгору