Лєна Дарк: «Війна змусила взяти до рук зброю»

Ще донедавна у нашої талановитої землячки, співачки Лєни Дарк життя було розписане по хвилинах: концертні виступи, зйомки кліпів, записування нових пісень у студії, репетиції номерів. Усе це зупинилося у день, коли почалася повномасштабна російсько-українська війна. Співачка без вагань полишила співочу кар’єру та записалася у добровольче формування Територіальної оборони у Житомирі, за місцем свого проживання. Тепер замість мікрофона жінка вправно тримає автомат. Про службу і не тільки ми поговорили із Лєною Дарк.

– Уранці 24 лютого мені зателефонували рідні та повідомили, що розпочалася війна. Увечері разом із чоловіком і друзями вирушили будувати блокпости неподалік нашого будинку, допомагали в’язати мішки. Від такої роботи руки були порізані до крові. Я на той час ще до кінця не усвідомила, що почалися повномаштабні бойові дії. Усі були натхненні спільною роботою, на позитиві. Але вже наступного дня зрозуміла усю серйозність ситуації. Ми з чоловіком вирішили, що просто сидіти і спостерігати не зможемо. Йому зателефонував товариш і запропонував записатися в Територіальну оборону. От ми четверо: я, мій чоловік і двоє друзів – записалися. Спочатку відмовлялися брати жінок, але ми наполягли, і таки нас взяли. Щоправда, запитали, чи вміємо надавати першу медичну допомогу. Ми відповіли ствердно. Так вступили на службу, – розповідає співачка.

Нині Лєна Дарк із подругою – дві жінки в загоні. Службу вона з чоловіком несуть у різних пунктах. Розподілу на “чоловічі” і “жіночі” обов’язки немає – усі воїни. Із першого дня їхнім завданням було забезпечити усім необхідним тероборонівців (харчування, засоби гігієни, тісна співпраця з волонтерами, налагодження зв’язків з відповідними службами, документообіг тощо.)

– Окрім основної роботи ми постійно ходимо на навчання з медичної справи, їздимо у тир і на полігон на стрільби. Я раніше автомат у руках не тримала, не вміла з ним поводитись. Навчилася. Це не так важко, як здається на перший погляд. Уперше, як взяла до рук автомат, було доволі неприємне відчуття, адже ним, може, доведеться вбити людину. Дуже сподіваюся, що цього не станеться, але, якщо буде бій, то дати відсіч ворогові я зможу. На щастя, ситуація у Житомирі доволі стабільна і поки відкритих бойових дій нема. Саме загони підготовлених тероборонівців, якщо буде треба, захищатимуть місто до приходу сил ЗСУ, – говорить Лєна Дарк.

Рішення співачки вступити у лави Територіальної оборони підтримали усі рідні й друзі, адже знають, що без діла вона сидіти не звикла. Вважає, що в нинішній ситуації стати на захист рідної землі – її почесна місія.

– Страху від того, що відбувається навколо, поки не відчуваю, – мовить Лєна. – Наше місце дислокації знають уже всі вороги, але ми готові до зустрічі з ними. На відміну від цивільних, ми не маємо права ігнорувати сигнал сирени, а змушені постійно спускатися у бомбосховище. Інколи від цього стомлююся, але розумію, що так потрібно.

Найважче співачці було, як вона розповідає, в перші дні, коли потрібно було налагоджувати співпрацю із різними оперативними службами і волонтерами. Дружні знайомства із такими людьми Лєна мала завдяки участі в різних благодійних концертах. Це їй допомогло успішно виконати поставлені завдання. За цей час у жінки з’явилися нові знайомі у різних сферах, вона здобула цікавий досвід в організації забезпечення військових необхідними речами .

– Звичайно, мені, важко уявити, що ще не скоро зможу взяти до рук мікрофон і заспівати перед глядачами. Навіть тут я намагаюся не забувати, що я співачка. Планую організувати благодійний концерт для наших хлопців. Є певні труднощі, але сподіваюся, що усе нам вдасться. Вірю, що війна закінчиться нашою Перемогою, і я почну їздити з концертами різними куточками нашої країни. У моєму репертуарі є пісня «Моя земля», зміст якої нині актуальний, як ніколи, – зазначає співачка.

Навіть під час служби Лєна Дарк знаходить час для участі у цікавих творчих проєктах. Із пропозицією почитати дітям казку до неї звернувся актор Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги Богдан Ярошинський. Він організував проєкт «Засинаємо під казку», де щодня відомі особистості читають дітям українські казки. Співачка не змогла відмовити і записала відео, де читає українську народну казочку «Кривенька качечка». https://m.youtube.com/watch?v=aInqGdFb94M&feature=youtu.be

Як кожен українець і українка, Лєна Дарк щиро вірить у Перемогу над ворогом, а також будує плани на майбутнє мирне життя.

– Коли Україна переможе у цій війні, я, мій чоловік і подруга плануємо поїхати у Мелітополь. Там нині перебувають наші добрі знайомі і не можуть виїхати з окупованого міста. Я бачу їхні страждання, і це мені крає серце. За першої нагоди одразу вирушимо до них. У мирний час будемо усі відбудовувати Україну, будемо надавати допомогу тим, хто її потребуватиме. Я завжди буду там, де знадобиться моя допомога, – ділиться Лєна Дарк.

Записала Ірина Сівінська

Фото взяті зі сторінки Фейсбук співачки

Прокрутити вгору