Нам конче необхідно очистити життєвий простір від усього, що стосується «руzzкого міра»

Україна веде тяжку виснажливу визвольну війну з окупантами – армією російської федерації. Ці майже 80 днів війни показали усьому світові, що являє собою ця загарбницька армія і країна, яка її послала на війну. Зараз на території України йде наймасштабніша і найбільш кровопролитна війна після Другої світової. Армія-загарбниця порушує всі міжнародні норми ведення війни, її солдати продемонстрували свою моральну вбогість, нелюдську жорстокість і поведінку людей, далеких від цивілізації та європейських цінностей. Вони з ненавистю знищують мирне населення (навіть дітей і старих), житлові будинки, древні та оригінальні пам’ятки культури, архітектури, унікальні релігійні споруди. Вони вже спричинили стільки руйнувань, стільки людських втрат і горя нашому народу, що поки ще важко дати їм адекватну оцінку, тим більше, що бойове протистояння продовжується. Якихось більш-менш реалістичних прогнозів щодо закінчення цього двобою цивілізованого світу зі вселенським злом ніхто не береться давати.
Проте вже на територіях, які визволені від окупантів, починаються процеси відновлення. Тут проводять роботи з розмінування та знешкодження боєприпасів, з віднайдення, ідентифікації та перезахоронення тіл загиблих. Фахівці фіксують військові злочини російської армії у наших містах і селах, аби потім військові злочинці й країна-агресор постали перед міжнародним трибуналом і понесли справедливе покарання, щоби подібне ніколи не повторилося на Землі.
І паралельно з очищенням наших територій від окупантів, Україна має очиститися від усього, що нам принесла агресивна внутрішня політика большевиків, комуністів та керівництва СРСР, а пізніше – ерефії. Це засилля російської мови, це російська церква, російська агресивна масова культура, ворожа пропаганда, яка через ЗМІ, соціальні мережі та колаборантів у вищих ешелонах влади упродовж десятиліть працювала на знищення самосвідомості українців. Це такі собі зазомбовані фанати або недалекі обивателі, яким головне, щоб була дешева ковбаса. Вони просто лінуються напружити мозок, розгорнути підручник з історії України, з української літератури, зрештою знайти незалежні об’єктивні джерела інформації в інтернеті, аби позбутися стереотипів та шовіністичних радянських наративів, якими заповнювали голови дітям у радянських школах. Ці стереотипи тепер стали основою «руzzкого міра» й ідеології рашизму.
Наші воїни-захисники очищають рідну Україну від окупантів, а ми всі маємо деросифікувати, тобто очистити наш життєвий простір від усього, що будь-яким чином пов’язане з нашим одвічним агресором і ворогом, який упродовж століть знищував і зараз безперервно і методично та жорстоко знищує нас, українців.
Один із важливих шляхів – позбутися «русского наслєдія» у вигляді назв вулиць, провулків, скверів, парків, площ, кінотеатрів, театрів, пам’ятників тощо.
Для цього активісти громад та органи місцевого самоврядування створюють топонімічні комісії та розробляють програми чи концепції щодо вдосконалення топонімічного ландшафту територіальних громад. До підбору назв (топонімів) треба підходити дуже зважено, враховуючи історію громади та її сьогодення. Назви мають бути обґрунтованими.
На сторінці у Фейсбуці Pozdniakov Vadym (Вадим Поздняков – Голова ГО «Світанок» та співзасновник проєктів «Декомунізація. Україна» та «Мова.Харків») є перелік вулиць громад Житомирщини, в тому числі наших Хорошівської, Новоборівської та Іршанської, які потребують перейменування: «Восьма область, яку ми вам презентуємо, – Житомирська. Тут уже кількість вулиць суттєво більша за західні регіони. Загальна кількість вулиць, які треба перейменувати, — 1680! Це найбільша кількість серед усіх попередніх областей. Більше, ніж уся Галичина, разом узята».

Іршанська селищна рада:
смт Іршанськ 1215) вул. Гагаріна,
с. Винарівка 1216) вул. 9 Травня,
с. Ковалі 1217) вул. Гагаріна, 1218) вул. Чкалова,
с. Мелені 1219) вул. 1 Травня, 1220) вул. 40-річчя Перемоги, 1221) вул. Ніни Сосніної;
с. Старики 1222) вул. Гагаріна;
с. Шершні 1223) вул. Гагаріна.
Новоборівська селищна рада:
смт Нова Борова 536) вул. 1 Травня, 537) вул. Ватутіна, 538) вул. Гагаріна, 539) вул. Горького, 540) вул. Жовтнева, 541) вул. Кошового, 542) вул. Мічуріна, 543) вул. Макаренка, 544) вул. Матросова, 545) вул. Маяковського, 546) вул. Невського, 547) вул. Пархоменка, 548) вул. Пушкіна, 549) вул. Саратовська, 550) вул. Чкалова, 551) пров. I Пушкіна, 552) пров. II Пушкіна, 553) пров. Жовтневий, 554) пров. Кутузова;
с. Валки 555) вул. Жовтнева;
с. Кропивня 556) вул. Жовтнева, 557) вул. Комарова;
с. Луковець 558) вул. Мічуріна;
с. Небіж 559) вул. Кутузова;
с. Старий Бобрик 560) вул. Пушкіна;
с. Турчинка 561) вул. Комарова;
с. Фасова 562) вул. Комарова;
с. Хичів 563) вул. Жуковського 564) вул. Некрасова;
с. Ягодинка Друга 565) вул. Комарова.
Хорошівська селищна рада:
смт Хорошів 668) вул. 40-річчя Перемоги, 669) вул. 8 Березня, 670) вул. Ватутіна, 671) вул. Гагаріна, 672) вул. Гвардійців-Кантемирівців, 673) вул.Кутузова, 674) вул. Матросова, 675) вул. Некрасова, 676) вул. Олега Кошового, 677) вул. Пушкіна, 678) вул. Суворова, 679) вул. Тургенєва, 680) вул. Чкалова, 681) пров. I Матросова, 682) пров. II Матросова, 683) пров. Гагаріна, 684) пров. Некрасова, 685) пров. Суворова;
с. Іванівка 686) вул. Комарова;
с. Березівка 687) вул. Комарова;
с. Будо-Рижани 688) вул. Кутузова, 689) вул. Суворова;
с. Гайки 690) вул. Горького, 691) вул. Жовтнева;
с. Галинівка 692) вул. Горького;
с. Давидівка 693) вул. Ватутіна, 694) вул. Комарова, 695) вул. Кутузова, 696) вул. Пушкіна;
с. Дашинка 697) вул. Комарова, 698) вул. Лермонтова, 699) вул. Чкалова, 700) пров. Чкалова;
с. Дворище 701) вул. Пушкіна, 702) вул. Чкалова;
с. Жовтнівка 703) вул. Жовтнева, 704) вул. Островського, 705) пров. Жовтневий;
с. Заздрівка 706) вул. Чкалова;
с. Закомірня 707) вул. Горького, 708) вул. Чкалова;
с. Зелений Гай 709) вул. Дружби народів;
с. Знам’янка 710) вул. Гагаріна, 711) вул. Горького, 712) вул. Мініна;
с. Зубринка 713) вул. Лермонтова, 714) вул. Пушкіна;
с. Калинівка 715) вул. Жовтнева;
с. Катеринівка 716) вул. Кутузова, 717) вул. Суворова, 718) вул. Чехова;
с. Краївщина 719) вул. Гагаріна, 720) вул. Жовтнева, 721) вул. Папаніна;
с. Кропивенка 722) вул. Суворова;
с. Курганці 723) вул. Пушкіна;
с. Невирівка 724) вул. Жовтнева;
с. Олішівка 725) вул. Жовтня, 726) вул. Щорса;
с. Радичі 727) вул. 1 Травня, 728) вул. Жовтнева, 729) вул. Островського;
с. Рижани 730) вул. Кутузова, 731) вул. Пушкіна, 732) пров. Кутузова, 733) пров. Пушкіна;
с. Рудня-Шляхова 734) вул. Маяковського;
с. Сколобів 735) вул. Ватутіна, 736) вул. Гагаріна, 737) вул. Кутузова, 738) вул. Мічуріна, 739) вул. Пушкіна;
с. Солодирі 740) вул. Суворова;
с. Ставки 741) вул. Папаніна;
с. Суховоля 742) вул. Комарова;
с. Топорище 743) вул. Кутузова, 744) вул. Пушкіна;
с. Човнова 745) вул. Горького;
с. Шадура 746) вул. 1 Травня;
с-ще Червоногранітне 747) вул. Пушкіна.

На нашому ресурсі в Фейсбуці розміщено звернення Хорошівської селищної ради про громадські слухання з приводу перейменування вулиць у Хорошеві. Коментарі під дописом говорять про те, що є прихильники процесу перейменування, а є люди, котрі вважають, що це не на часі, а хтось проти перейменування лише окремих вулиць: Кутузова, Гагаріна тощо.
Для пояснення тим, хто й досі не розуміє необхідності цього процесу, публікуємо коментар свідомої українки, однієї з наших читачок Лариси Каневської:
«Після всього того, що російські окупанти зробили з Маріуполем, Бучею, Бородянкою, Ірпенем… Після всіх тих звірячих вбивств, ґвалтувань і катувань, вони не залишили нам жодного іншого вибору, крім як рішуче позбуватися всього російського в нашому інформаційному просторі, зокрема й у назвах вулиць. Вони безжально розстріляли нашого Шевченка в Бородянці, розбомбили музей Сковороди на Харківщині, демонтують пам’ятники наших гетьманів і козацькі хрести, як тільки окуповують нашу землю… Вони прийшли вбивати нас і нищити все українське. Просто стерти з лиця землі. Щоб і пам’яті по нас не лишилось. Та нехай ідуть зі своїми «видатними російськими полководцями» слідом за своїм кораблем!
Хорошів – селище з багатовіковою історією, в якій Кутузов – лише один невеличкий епізод, штучно роздутий до невиправданих розмірів. А всякі суворови, пушкіни, тургенєви, некрасови та ін. взагалі ніякого відношення до Хорошева не мають. Якщо вже називати вулиці іменами видатних діячів, то саме українців і передусім тих, які мають безпосереднє відношення до нашого селища. Чи є, скажімо, в Хорошеві вулиця класика світового кінематографа й українця родом Олександра Довженка, який у роки молодості тут викладав? Здається, що й досі немає. А чому б не назвати вулиці іменами почесних громадян нашого селища?.. Варіантів, як позбутися російського мотлоху, який нам вперто нав’язували десятиліттями, а зараз насаджують «вогнем і мечем», – безліч».

Підготувала Світлана Федоренко

У середу, 11 травня, відбулися громадські слухання з питання перейменування вулиць у смт. Хорошів. У результаті обговорень та наданих пропозицій від місцевих жителів, було запропоновано наступні перейменування вулиць у селищі:

вул. Гвардійців-Кантемирівців – на вул. 95-ї бригади;

вул. Кутузова – на вул. Свободи;

вул. (провулку) Матросова – на вул. Малогорошківська (пров. Малогорошківський);

вул. Чкалова – на вул. Топазна;

вул. Ватутіна – на вул. Монастирська;

вул. (провулка) Гагаріна – на вул. П. Слободенюка (пров. П. Слободенюка);

вул. (провулка) Суворова – на вул. Замкова (пров. Замковий);

вул. О. Кошового – на вул. Вереснева;

вул. 40-річчя Перемоги – на вул. Європейська;

вул. Нахімова – на вул. Софії Русової;

вул. (провулка) Некрасова – на вул. Олександрівська (пров. Олександрівський);

вул. Тургенєва – на вул. Берегова;

вул. Пушкіна – на вул. Олени Пчілки;

вул. 8 Березня – на вул. Березнева;

вул. Дружби народів – на вул. Б. Тена (с. Зелений Гай);

вул. Маяковського – на вул. Героїв Маріуполя (с. Рудня Шляхова).

Робота щодо перейменування вулиць по старостинських округах триває. Питання про зміну назв вулиць у Хорошівській громаді винесуть на затвердження чергової сесії селищної ради.

Прокрутити вгору