Перехід релігійних громад від УПЦ (МП) до ПЦУ у нашому краї активізувався

В Іршанському православному храмі Покрови Богородиці на Житомирщині, яка вже з 4 квітня підпорядкована Православній церкві України, 8 квітня, як і було оголошено раніше, відбулося богослужіння українською мовою, а службу провів новий настоятель о. Микола (Макотяк). За інформацією вірян, колишній настоятель о. Василій хоч і підписав угоду про те, що 8 квітня передасть громаді ключі від храму, проте своєї обіцянки не дотримався.

4 квітня разом із Іршанською церковною громадою, до Православної церкви України перейшла громада Свято-Михайлівського храму с. Вчорайше Бердичівського (раніше Ружинського) району.

У селі Добрині Іршанської територіальної громади жителі цього та навколишніх сіл – представники релігійної громади церкви Різдва Богородиці – ще в 2019 році вирішили перейти до Православної церкви України. Ще тоді відбулися збори, на яких було прийнято відповідне рішення. Після цього був зареєстрований статут громади. Проте представники церковної громади ПЦУ не мали доступу до храму та інших споруд, вони були у користуванні священника УПЦ (МП) та його близьких.

А 8 квітня 2023 року активні представники релігійної громади ПЦУ отримали доступ до храму Різдва Богородиці у Добрині. Активістка Світлана Гуринчук повідомила священнику та представниками УПЦ (МП), що громада хоче проводити служби у храмі українською мовою під юрисдикцією ПЦУ. Віряни уклали угоду з колишнім настоятелем храму про те, що в середу 12 квітня він із родиною залишать і будинок на території храму.

Exif_JPEG_420

На сайті «Релігійна правда» повідомляється, що парафія церкви Різдва Богородиці в місті Баранівка на Житомирщині, що входила до УПЦ Московського патріархату, перейшла до Православної Церкви України. Про це кореспондентові Укрінформу повідомив міський голова Баранівки Олександр Мігей. «5 квітня біля храму Різдва Богородиці відбулися збори, на яких було зареєстровано понад 1200 людей, і вони одноголосно проголосували за перехід до Православної Церкви України. Настоятель переходити не захотів», – зазначив голова.

Ось як торкається цієї теми Національна спілка журналістів України на своєму каналі в Телеграм «Спілка news», посилаючись на іноземні видання: «Сплячі агенти, яких розмістила Росія перед вторгненням. Українські служби розкрили мережу російських шпигунів, яких Москва завербувала для підтримки вторгнення, а потім і для керівництва підкореною країною, – розлогий матеріал про російську агентуру в Україні публікує сьогодні (ред. 10.04.2023) провідна 🇫🇷французька газета Le Figaro. Це не колабораціоністи, що діють після вторгнення, а сплячі агенти, заслані в Україну роками наперед, з перспективою підготовки та підтримки широкомасштабної військової дії через місії розвідки та вербування…

Ці сплячі агенти проникли в усі прошарки українського суспільства, їх представлено у великій кількості серед релігійних, кримінальних і політичних кіл. А те, що Православна Церква була глибоко пов’язана із російською розвідкою, не є відкриттям – це причина, чому українська влада зараз працює над витісненням Православної Церкви, яка все ще відноситься до Московського Патріархату…»

У середу 12 квітня у Хорошеві на площі біля Меморіалу загиблим Воїнам у центрі селища відбулася анонсована попередньо в мережі «Фейсбук» спільна молитва, до якої були запрошені священнослужителі та віряни різних релігійних конфесій.

Як і було оголошено, захід розпочався о 17:30. В ньому взяли участь понад 100 людей. Вступне слово мав Хорошівський селищний голова Володимир Столярчук. Далі спільну молитву разом із присутніми провели п’ять священників Православної церкви України. Молились за Перемогу, Незалежність України, за наших захисників і захисниць, за всіх живих і загиблих та померлих Героїв.

А потім була серйозна розмова. Спочатку був глибокий логічний виступ, підкріпленим словами зі Святого Письма та прикладами із життя священника ПЦУ, митрофорного протоієрея Петра, благочинного Хорошівського району і настоятеля Новоборівського храму святого Андрія Первозванного. Він, спираючись на історичні джерела, наголосив присутнім, що ми в Україні маємо об’єднуватися задля збереження нашої української автокефальної церкви, маємо молитися рідною українською мовою, маємо усіма силами підтримувати воїнів-захисників, які захищають нас від підступного ворога на фронтах. І маємо добре думати, у яку ми церкву йдемо, чи в ту, що молиться за Україну, чи в ту, що поминає Кирила Гундяєва, який благословив війну проти України. Зокрема о. Петро ще сказав, що Православна церква України відкрита для всіх, хто виявить бажання об’єднатися заради єдності й України і закликав усіх у ці передвеликодні дні приходити до храмів, відкривати свої серця Христу і звершувати спільну молитву до Бога. «Ми сьогодні маємо, брати і сестри, шанс навести у своїй країні лад. Ми маємо шанс разом відтворити нашу Україну як єдину могутню суверенну європейську державу з високою економікою, з високою духовністю», – сказав о. Петро.

Підкріпив думки, висловлені священником, хорошівець за походженням та житель Іршанська Віктор Рудницький, який розповів про те, що релігійна громада в Іршанську виявила активність і свідомість та перейшла до ПЦУ. «Що об’єднує народ сьогодні – це наша армія, мова і віра – Православна церква України», – сказав пан Віктор.

Виступив військовослужбовець, який нині перебуває на короткій ротації вдома. Він сказав, що військові там на фронті мир здобувають і забезпечать. А тут заблукалі вівці йдуть і кланяються московським попам.

Священник Андрій – настоятель церкви у с. Небіж поставив запитання: «Де священники УПЦ (МП)? Чому вони не з нами? Чому не моляться разом із своїм народом? Чому вони не переходять до ПЦУ? А тому, що їм не дозволяє країна-агресор. Згадайте Бучу, Ірпінь, інші міста. Скільки московських священників зрадило Україну? Скільки із них були навідниками для ворогів, щоб ті убивали наших бійців? Ми з вами, дорогі брати і сестри повинні пам’ятати, за що воюють наші хлопці й усвідомлювати, що ми українці», сказав о. Андрій!

Виступив перед присутніми пресвітер церкви «Ковчег спасіння», депутат Хорошівської селищної ради Валентин Недзельський: «Христос воскрес! Радію, що можемо стверджувати цю істину, що Христос воскрес. Дякую, що ми молимося за Україну. Я вважаю, що ми маємо святкувати і Пасху, і Різдво з тими людьми, які нас підтримують, а не з тими, хто йде проти нас. Нам треба зрозуміти, хто є свій, а хто є чужий. У Біблії є слова: «Хто не піклується про своїх домашніх, той зрікся віри і гірше невірного». Про домашніх – це про сім’ї, про місце, де живемо, про Україну. Хотів би, щоб ми підтримували свої сім’ї, свою державу і молилися разом за Україну», – сказав Валентин Валентинович.

Сергій Сіваченко прочитав власний патріотичний вірш.

Отець Петро подякував усім, хто взяв участь у спільній молитві й побажав, аби захисники повернулися живими й неушкодженими додому і закликав молитися за наших воїнів. Привітав усіх із прийдешніми великодніми святами.

Прокрутити вгору