Переможці «Бюджету участі» зі Сколобова розповіли про свої проєкти та про те, як їм вдалося набрати найбільшу кількість голосів

Цьогоріч у Хорошівській громаді впровадили проєкт «Бюджет участі». Кожен бажаючий мав змогу подати власну ініціативу, оформивши її у проєкт. А усі мешканці громади на свій розсуд голосували за той проєкт, який вважали найнеобхіднішим. За умовами «Бюджету участі», переможцями стають ті проєкти, які набрали найбільшу кількість балів, але не менше 50. Абсолютним переможцем цього року став проєкт «Зона відпочинку «Казкове джерело»» із Сколобова (257 голосів). Варто відмітити, що маленьке село має ще один проєкт-переможець «Спортивна зона «Спорт – здоров’я, спорт – це сила». Ми поїхали у Сколобів та вирішили особисто познайомитись із ініціативними групами, що просувають ці проєкти.

«Зона відпочинку «Казкове джерело»»

Автором цього проєкту став в.о. старости села Микола Лисюк.

– Як тільки дізнався про те, що можна отримати кошти для розвитку села, став писати проєкт. До речі, вмотивовував усіх жителів також долучатися до написання. Тамара Прокопович мене послухала. Ось і маємо два виграшні.

Усією громадою збиралися і вирішували, як назвати мій проєкт, щоб назва говорила за себе сама. Зупинились на «Казковому джерелі». Чому така назва? У села вже давно є проблема із питною водою. Під час спеки майже всі криниці пересихають. Постало питання зробити колодязь громадського користування. І минулого року ми звернулись до товариства «Пром-Агро» із проханням допомогти. Нам не відмовили. І на місці колишньої закинутої кринички механічним способом прокопали колодязь на 12 каток. Облаштовували та впорядковували його ми вже своїми силами. Колодязь стоїть у такому місці, де можна було б зробити гарне місце відпочинку. От і народилась ідея написати проєкт з його облаштування, – розповів Микола Лисюк.

Окрім коштів, що має виділити Хорошівська селищна рада (близько 20 тисяч гривень), пан Микола залучив і спонсорську допомогу. Звернувся до місцевих підприємців МиколиРенкаса та Володимира Ковальчука. Вони допомогли із камінням для заливки фундаменту та для облицьовки. Перший транш коштів уже надійшов. Це вісім тисяч гривень. Отже, перші закупівлі виконані, і робота вже почалася. Місцеві жителі Віктор Грицькевич, Андрій Костриця, Віктор Прокопович, Інна Мурга вже працюють над реалізацією.

Фундамент для сцени вже майже дороблений, мурується квітник, встановлені труби, щоб пізніше натягти сітку для гри у волейбол. Усю територію засіють газонною травою. Біля криниці посадять калину. Навколо встановлять лавки. Близько «Казкового джерела» знаходиться бібліотека, там можна переодягтися, лишити речі, підключити апаратуру. Тому тут планують проводити усі масові заходи. Найперше – День села. Його планують відсвяткувати вже цьогоріч14 жовтня.

– Шкода, що кошти потрібно так довго чекати. У травні оголосили про те, що наші проєкти виграли, а гроші надійшли лише кілька днів тому і то не в повному обсязі. Ціни постійно ростуть, все дорожчає, і всі ті суми, що ми вказували у проєкті і в договорах, за майже три місяці, що ми чекаємо, вже виросли. Та це все одно краще, ніж не мати нічого. Бо має той, хто працює. Я вважаю, що наші односельці, коли побачать зреалізованими проєкти, то також захочуть творити наступного року. Потрібно усім разом долучатися до хорошої справи. А активістів у нас вистачає. Дуже вдячний усім небайдужим. Кожен виконує свою роботу, – продовжив пан Микола.

«Спортивна зона «Спорт – здоров’я, спорт – це сила»

– Я вже давно спостерігаю за молодим поколінням, і мене тішить думка, що вони цікавляться все більше спортом. Якщо раніше молодь збиралася на дитячих майданчиках і стадіонах, щоб випивати, то тепер усе більше тих, хто віджимається, бігає, підтягується на турніках. Зараз дуже правильно пропагують здоровий спосіб життя, і діти, переглядаючи в інтернеті те, як роблять інші, пробують повторити самі. Воркаут зараз захопив усіх. Проте не всі мають змогу займатись, бо хорошого спортивного майданчика у нас у селі нема. Коли Микола Ярославович розповів, що є змога написати проєкт, я погодилась, – поділилась Тамара Прокопович, вчителька біології та хімії.

Пані Тамара планує на території Сколобівської школи зробити спортивний майданчик. Кілька спортивних знарядь уже встановлені раніше за сприяння народного депутата. Та їх не вистачає для повноцінного фізичного розвитку.

– Це буде такий своєрідний спортивний скверик для наших дітей. Ми вже зробили замовлення тренажерів. Чекаємо проплату селищної ради. Проте не просто сидимо на місці. Уже знайшли спонсорів, хто привезе пісок. Організували місцевих жителів, що охоче допоможуть викосити територію, встановити тренажери, це Вадим Мяновський, Вадим Поліщук, Віктор Прокопович, Андрій Костриця, Віктор Грицькевич та інші. Хлопці казали, що коли побачать, як влаштовані тренажери, спробують самотужки зварити схожі та встановити, щоб усім вистачало, – продовжила ініціаторка проєкту.

Як маленьке село набрало найбільшу кількість голосів?

– Ми долучили усіх жителів до голосування. У всіх соцмережах поширювали інформацію про проєкти, на вайбер розсилали інструкцію, як проголосувати. Бо процес голосування був не дуже простим, потребував реєстрації та введення паролів. Особисто телефонували, нагадували та перепитували, чи проголосували жителі за наші проєкти. І результат є! Наш проєкт – переможець! Дивно, що жителі Хорошева так пасивно голосували. Проте, думаю, що наступного року охочих буде більше, оскільки люди переконаються, що це зовсім не важко написати проєкт, знайти однодумців та втілити його за бюджетні кошти, – розповів Микола Лисюк.

Добре, коли саме місцеве населення турбується про благоустрій рідного селища чи села. Саме такі приклади надихають, мотивують молодь лишитись на батьківщині, показують, що село живе і розвивається, а значить, там можна купувати будинки та віддавати своїх дітей до школи.

Коментар Василя Зіника, начальника відділу з управління комунальною власністю та інфраструктури

– Селищна рада погодилась на фінансування проєктів«Бюджету участі» від населення. Цьогоріч було вирішено профінансувати шість проєктів, на кожен потрібно близько 20 тисяч гривень. Частково деякі із них уже профінансовані та розпочали роботи із реалізації. Кошти ми перераховуємо двома сумами, щоб можна було розпочати якомога раніше усім.

Хочу зазначити, що усі кошти на проєкти уже зареєстровані в казначействі. Як тільки вони надійдуть, їх одразу нараховуватимуть усім учасникам згідно з договорами. Можемо запевнити усіх учасників, що найближчим часом кошти будуть, і всі проєкти будуть профінансовані.

Підготувала Любов Дем’янчук

Прокрутити вгору