Первинна ланка медицини найближча до людей

Для кожного з нас сімейний лікар є близькою людиною. Він завжди на зв’язку з пацієнтом і за потреби приходить на допомогу. Це може бути особистий прийом чи консультація по телефону. У будь-якому випадку він чи вона підкажуть, як діяти. І особливо зараз, під час воєнного стану, коли люди переживають тяжкі стресові стани, медичні працівники первинної ланки надають ще й первинну психологічну допомогу.

Комунальне некомерційне підприємство «Хорошівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Хорошівської селищної ради має у складі 5 амбулаторій загальної практики сімейної медицини (селище Хорошів, села Топорище, Рижани, Дворище, Ставки), у яких працюють 14 лікарів, 36 середніх медичних працівників, 10 молодших медичних працівники, 12 – інших спеціалістів. А також до його складу входять 12 фельдшерських пунктів (села Червоногранітне, Поромівка, Березівка, Грушки, Давидівка, Сколобів, Зубринка, Дашинка, Суховоля, Радичі, Катеринівка, Краївщина).


Із сімейними лікарями укладено 15468 декларацій. Продовжує працювати програма «Доступні ліки». Сімейні лікарі виписують рецепти для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2-го типу, бронхіальної астми. За призначенням ендокринолога та невролога виписують препарати інсуліну та протисудомні.


За місцевою програмою «Онкологія» виписують рецепти на знеболюючі сильнодіючі ліки для онкологічних хворих.
Лікарі первинної ланки надають в електронному вигляді висновки для встановлення факту непрацездатності (електронні лікарняні листи). Продовжують видавати електронні направлення на стаціонарне лікування, дообстеження на вищих рівнях надання медичної допомоги, консультації вузьких спеціалістів тощо.

Хорошівський ЦПМСД здійснює вагому роботу щодо профілактики захворювань. Проводяться профілактичні щеплення дітям згідно з календарем щеплень з метою попередження дитячих інфекційних хвороб, проводяться щеплення дорослим проти різних вірусних, інфекційних і неінфекційних захворювань та проти COVID-19. А також здійснюються заходи щодо інформування населення та профілактики таких хвороб як туберкульоз, ВІЛ(СНІД), гепатити А, В, С, онкологічні захворювання та інші.

Особливо зараз гостро стоїть питання щодо обстеження на туберкульоз та виявлення інших небезпечних хвороб у внутрішньо переміщених осіб та в жителів інших вразливих категорій. Тому звертаємося до всіх ВПО та до жителів громади, особливо тих, хто не укладав декларацію із сімейними лікарями, потурбуватися про своє здоров’я і прийти на професійний медичний огляд до Хорошівського Центру первинної медико-санітарної допомоги.

У закладі є ліжка денного перебування, фізіотерапевтичне відділення, де надаються послуги амбулаторного лікування.

Очільниця закладу Ілона Бондарчук наголосила, що нині у складний воєнний період усі медичні працівники сумлінно виконують свої обов’язки кожен на своєму місці. Із нагоди професійного свята Ілона Олександрівна подякувала медичним працівникам за працю й за те, що залишилися в Україні попри загрози війни, щиро привітала колег: «Сердечно вітаю усіх із Днем медичного працівника. Зичу найшвидшої Перемоги над ворогом, миру в Україні, міцного здоров’я кожному й кожній, успіхів у праці!»


Надія Панченко

Прокрутити вгору