Початок навчального року в умовах воєнного стану

Цьогорічний навчальний рік особливий. Воєнний стан у державі й бойові дії на території України, повсюдна небезпека ракетного обстрілу вимагають забезпечення особливих умов налаштування навчального процесу в освітніх закладах. Першого вересня у всіх загальноосвітніх та дошкільних закладах освіти відбулися урочистості з нагоди початку навчального року.
Як же будуть здобувати освіту діти наших трьох громад – інформують працівники селищних рад, які відповідають за галузь освіти в кожній громаді.

Зокрема, в Новоборівській територіальній громаді, як нам повідомили, новий 2022-23-й навчальний рік для 980 дітей у закладах загальної середньої освіти розпочався в онлайн-режимі, як і в ДЗО для 280-ти дошкільнят. Уперше за парти сіли цього року 58 учнів, що є рекордно низьким показником.
Якщо ще кілька місяців тому багато батьків, які після початку повномасштабної війни виїхали разом із дітьми за кордон, мали певний оптимізм із приводу повернення додому й початку шкільного року в Україні, то зараз вони змінили думку. Станом на 1 вересня 108 учнів все ще залишаються в інших країнах і продовжать дистанційно навчатися у своїх закладах, не втрачаючи усвідомлення, що вони – українці. – Наразі визначальне значення має безпека дитини, – коментує начальниця відділу освіти Новоборівської селищної ради Людмила Прищепа. – Залежно від цього формат навчання може змінюватися. Якщо школа обладнана надійним укриттям, то вона може використовувати традиційну очну форму навчання. В освітніх закладах Новоборівської селищної ради тривають ремонтні роботи в укриттях, попередній термін їх завершення – жовтень цього року. Маємо надію, що вже через місяць усі учні зможуть навчатися офлайн, – сказала представниця влади.

В Іршанській територіальній громаді з 1 вересня розпочали навчання 915 учнів у трьох загальноосвітніх закладах і 219 вихованців у дошкільних закладах. У двох загальноосвітніх закладах (в селищі Іршанськ та селі Добринь) діти навчаються за змішаною формою (проводиться і очне навчання, і онлайн), а в Меленівській гімназії наразі лише дистанційне навчання. 70 дітей навчаються в Іршанському ліцеї, але перебувають за кордоном.
Іршанський заклад дошкільної освіти «Білочка» працює за змішаною формою навчання (3 групи з 6-годинним робочим днем та одноразовим харчуванням, інші – у дистанційному форматі). Різновікова група у Добринській гімназії працює за змішаною формою навчання.
Кадрами забезпечені усі майже 100%, не вистачає музкерівника в дошкільний заклад.
Наталія Смолянюк, спеціалістка селищної ради, прокоментувала: – Іршанський ліцей, Іршанський заклад дошкільної освіти «Білочка» та Добринська гімназія мають найпростіші укриття з дозвільним актом ДСНС. Меленівська гімназія наразі працює над облаштуванням найпростішого укриття для отримання дозвільного акту та роботи у змішаному форматі, – сказала вона.

– У Хорошівській громаді новий навчальний рік розпочався для 2003-х учнів. 173 здобувачі освіти переступили шкільний поріг уперше, – проінформувала заступниця начальника відділу освіти селищної ради Наталія Ананченко.
Вона також повідомила, що заклади освіти громади цьогоріч працюватимуть за різними формами. У виборі форми навчання головними були два фактори – безпечні умови та бажання батьків. Очну та змішану форми навчання погоджувала Житомирська обласна військова адміністрація за умови наявності та облаштування укриття в закладі освіти або поруч із ним.
У Хорошівській громаді навчатися очно або очно-дистанційно діти зможуть у Хорошівських ліцеях №1 та №2, Рижанському, Топорищенському, Краївщинському, Зубринському ліцеях, Дворищенській, Сколобівській, Грушківській, Червоногранітнянській гімназіях. Давидівська гімназія та Поромівська філія Хорошівського ліцею № 2 навчатимуться дистанційно.
За бажанням батьків, у Хорошівських ліцеях №1 і №2 створені окремі класи дистанційного навчання. Ліцей № 2 визначено опорним закладом для проведення онлайн-навчання для учнів громади.
Батьки школярів мали також можливість вибрати для дітей домашнє навчання або екстернат чи педагогічний патронаж.
У Хорошівській громаді також розпочали роботу і заклади дошкільної освіти. 11 із них працюватимуть в очному форматі, 4 – у дистанційному.

Як бачимо, навчальний рік дуже складний як для учнів і вихованців, так і для освітян і батьків. Проте громади та відповідальні за галузь освіти спеціалісти, керівники/керівниці закладів освіти й педагогічні колективи зробили усе від них залежне, аби всі діти були охоплені навчанням. І вже в залежності від наявних умов та з урахуванням побажання батьків були обрані відповідні його форми.
Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору