Подорож у часі: «Гайки – душі криниця»

Нещодавно вийшла друком книга нашого земляка-краєзнавця Леоніда Тичини «Гайки – душі криниця». До останньої адміністративної реформи в Україні, село Гайки було у складі Радицької сільської ради, а тепер воно належить до Радицького старостинського округу Хорошівської селищної територіальної громади. Книга Леоніда Тичини розкриває історію та культуру села через особисті спогади автора. Це – не просто історичний нарис, а жива розповідь, що веде читачів через цікаві спогади й традиції рідного краю. Це робить її особливо цінною для нинішніх жителів села та вихідців із нього.

Використання численних історичних джерел та фотокарток допомагає читачу візуалізувати та глибше зрозуміти матеріал.
Краєзнавець вивчав архівні матеріали, записи краєзнавця Андрія Тичини, занотовував розповіді старожилів, використав інші матеріали, в тому числі публікації газети «Прапор».
Книга виготовлена поліграфічним центром «Графіка» (м. Житомир). Наклад 250 примірників. Віддрукована у типографії ФОП Кирилюк І.В.
А 29 травня у Хорошівському будинку культури відбулася презентація нового видання. На початку зустрічі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять про тих, хто поклав свої життя за визволення України від російських окупантів.

Автор книги Леонід Тичина із великою повагою і вдячністю згадав тих, хто докладав працю у дослідженні історії Гайок та тих, хто допоміг йому у створенні цієї книги – від дружини до меценатів. У своєму зверненні до гостей, презентації автор розповів, як народжувався задум книги. Подякував також усім, хто надав фото, розповіді про історію власних родин. Він наголосив, що книга насамперед адресована мешканцям села Гайки і тим, хто з різних причин залишив село, але береже пам’ять про свою малу батьківщину. Леонід Михайлович дуже цікаво, з повагою та любов’ю розповідав про жителів рідного села.

Із вітальним словом до автора звернулися завідуюча народним музеєм історії Валентина Онофріюк, а також голова громадської організації «Літературна студія в Горошках» Лілія Ковальчук, яка привітала автора з виходом книги і з 77-річчям від дня народження та вручила подарунок.
Від відділу культури виступила заступниця директора Хорошівського будинку культури Світлана Поліщук. Вона подякувала автору за його труд та побажала міцного здоров’я й творчого натхнення.
Працівниці Хорошівської бібліотеки презентували виставку краєзнавчих книг про селище і громаду. Вітальне слово автору виголосила директорка бібліотеки Наталія Ткачук.
Краєзнавець, автор кількох видань про Хорошівщину Ігор Цвіра, вітаючи автора, поділився досвідом написання книг. Це дуже клопітка і відповідальна справа.

Особливу «касту» гостей презентації склали земляки Леоніда Тичини, вихідці з Гайок, та родина автора. Прекрасну виставку власних вишиванок представили жителька Гайок Марія Чайківська з донькою Юлією. Старожил села Аполінарій Тичина свій виступ пересипав гуморесками, спільними з автором спогадами. Олена Васяніна, очільниця Радицького старостинського округу, подякувала автору, доповіла, що у Гайках нині проживає 60 жителів, із них 20 дітей, тому історія продовжується. Представниця родини Янчевських Віра Войналович та Людмила Голяченко, яка представила родину Лебедів, – вітали автора й доповнили епізоди книги своїми історіями. Виступали представники двох родин Пантусів – Валентина, Олександр і Станіслав. Вдячна землячка Ядвіга Мошківська вручила автору квіти. На презентації також були відеозвернення земляків та звучала пісня.

На завершення заходу прекрасну мелодію на саксофоні подарував присутнім Олександр Райковський.
Зустріч пройшла у теплій, невимушеній атмосфері, наповнила кожного і кожну з присутніх теплом, світлом, любов’ю до рідного краю, радістю буття.
Учасниця презентації Ядвіга Ткач (Мошківська), зокрема, розповіла: «Раніше я навіть уявити не могла, якої величезної праці доклав автор у створення книги! Він по крихтах збирав документи, систематизував, сформував усе в книгу. Звичайно, велику допомогу йому надавала дружина Тамара Михайлівна, за що їй окрема подяка. Я дуже задоволена, що тепер історія нашого села Гайки збережена для нащадків. Тут відтворена історія родин. На презентації всі наші земляки поринули у спогади, немов побували в рідному домі. Зичу автору міцного здоров’я сили і натхнення для створення наступної книги – продовження, доповнення до історії рідного села».
Світлана Федоренко
Фото Ігоря Цвіри

Прокрутити вгору