Працівники Новоборівського садочка «Сонечко» виготовляють окопні свічки

Своє професійне свято – Всеукраїнський день дошкілля, яке припадає в останню неділю вересня, працівники Новоборівського центру розвитку дитини «Сонечко» цьогоріч не будуть відзначати. Адже у такий важкий час їм не до свят. У перервах між дистанційними заняттями для дітлахів вони активно займаються волонтерською діяльністю. Із перших днів повномасштабного російського вторгнення працівники дошкільного закладу працюють не покладаючи рук, аби всіляко підтримати наших захисників і захисниць, які стримують ворожу навалу. Вони плели маскувальні сітки для блокпостів та військових частин, готували обіди для місцевої територіальної оборони, пекли смаколи й передавали на передову. А тепер оголосили нову акцію – «Вогник надії» – та почали виготовляти окопні свічки. Ними можна освітити бліндаж, зігрітись чи підсушити одяг, а ще вони не бояться дощу й вологи, гріють навіть у вітряну погоду. Одна така свічка в бляшанці може горіти від 2 до 5 годин. Усі благодійні справи наставників підтримують батьки їхніх вихованців.

– Виготовляти окопні свічки ініціювали мої працівники. Ми з колективом постійно беремо участь у різних акціях на підтримку воїнів Збройних сил України, – розповідає очільниця дошкільного закладу Ольга Закревська. – Випікаємо солодощі для захисників, а наші вихованці малюють патріотичні малюнки, які згодом доправляються на фронт. Це наша постійна робота. З наближенням холодів наші знайомі воїни, які зараз перебувають у зоні бойових дій, звернулися до нас із проханням виготовити й передати окопні свічки. Усі погодилися і вирішили розпочати роботу. Із матеріалами допомагають активні жителі селища, приватні підприємці, священники Новоборівських церков.
Поки у нашому закладі тривають дистанційні заняття, ми можемо більше часу приділити виготовленню свічок. Із першого жовтня, коли садочок запрацює в офлайн-режимі, часу стане трохи менше, але й надалі плануємо активно продовжити цю роботу. Сьогодні кожен докладає максимум зусиль, аби наблизити нашу Перемогу, – додає Ольга Леонідівна.
Для виготовлення окопних свічок використовують картон, бляшанки, віск або парафін. Процес виготовлення доволі простий. Їх роблять у металевій тарі від консервів. Тришаровий гофрований картон розрізають на смужки, скручують у равлики та вкладають у бляшанки. Парафін або віск переплавляють, після чого заливають у вже підготовлені ємності з картоном.

– У нашому колективі працює Ірина Андрусяк. Її чоловік, священник Свято-Андрівської церкви отець Петро, активно займається волонтерською діяльністю. Він постійно організовує та відправляє захисникам на фронт гуманітарну допомогу. Наш колектив також постійно долучається до збору допомоги. Найближча відправка планується у жовтні напередодні Дня захисників і захисниць. Вирішили по-особливому віддячити воїнам за їхній щоденний подвиг на полі бою. Запропонували розпочати виготовляти окопні свічки. Наш молодий та ініціативний колектив разом із очільницею Ольгою Закревською схвально підтримав таку ідею. Відео з поясненнями процесу подивилися в ютубі. Певними хитрощами з нами поділилися житомирські волонтери, які постійно займаються їх виготовленням. Оголосили про збір потрібних матеріалів. Вдалося швидко усе необхідне зібрати. Місцевий «Економ маркет» забезпечив необхідною кількістю картону. Щоправда, виникали певні проблеми із бляшанками з-під консервів, адже зазвичай люди їх викидають у сміття, а не зберігають. Допомогти із металевою тарою запропонував директор Новоборівського психоневрологічного інтернату Олександр Корбут. У понеділок, 19 вересня, вперше розпочали виготовляти. Вдалося зробити 50 штук. Працюватимемо й надалі, щоб встигнути зробити велику партію для відправки. Додамо також смаколики й дитячі малюнки, – розповідає Анна Шамрай, асистентка вихователя.
– Нині працівники закладу мають потребу у матеріалах, аби продовжувати роботу. – У кого є бляшанки, віск, поламані свічки – приносьте, – каже пані Анна. – Слід пам’ятати, що кожна така свічка може зігріти одного бійця, а то й більше. Отож, це незамінна річ на фронті.
Працівники Новоборівського центру розвитку дитини «Сонечко» займаються вихованням маленьких патріотів та власним прикладом демонструють патріотизм.
У переддень професійного свята вітаємо їх і висловлюємо подяку вихователям, ветеранам та всім працівникам дошкільних закладів. Від їхньої мудрості, терпіння, уваги залежить благополучне дитинство і подальша доля кожного вихованця. Саме вихователі вчать любити й берегти рідну країну, а ще пізнавати секрети навколишнього світу.
Віримо й наближаємо Перемогу спільно!

Підготувала
Ірина Сівінська

Прокрутити вгору