Працювати на користь людям і громадам – місія місцевих медіа

В умовах воєнного стану нелегко живеться усім. Проте коли пасивно чекати на манну небесну – мало що зміниться. А коли діяти – шансів зрушити щось на краще набагато більше. Тому незважаючи на труднощі й нестатки, колектив редакції газети «Прапор» активно шукає шляхи для стабілізації і розвитку своїх медіа – і друкованого, і цифрових. Одним із шляхів бачить активну співпрацю з громадами і втілення в життя суспільно корисних проєктів. А також перспективним бачиться шлях написання грантових проєктів на розвиток і підтримку медіа, а ще – на навчання, підвищення професійного рівня журналістів, а значить, покращення якості контенту наших медіа.

Ми вже реалізували упродовж останніх місяців два грантові проєкти від Української Асоціації Медіа Бізнесу за фінансування Європейського Союзу. Упродовж цього часу ми співпрацювали з Хорошівською громадою та внутрішньо переміщеними особами, які знайшли у ній тимчасове місце проживання. Для переселенців ми проводили в рамках останнього проєкту заняття груп самодопомоги, психологічний тренінг на підтримку ментального здоров’я, провели екскурсію в Рижани в музей рушника та в краєзнавчий музей, був і перегляд кінофільму, інші заходи. А також наші переселенці були долучені до участі в фестивалі «Щедрик-щедрівочка», співорганізатором якого виступила редакція газети «Прапор», а ще активно взяли участь у фестивалі «У родинному колі єднаймо серця».

За цей короткий період ми відчули, що внутрішні переселенці, попри всі тяжкі наслідки війни у житті, все-таки прагнуть до взаємодії в громаді, до співучасті й активної співдії з місцевими мешканцями.


Обличчя наших переселенців світлішають, вони посміхаються, стають більш відкритими, налаштованими на позитив. Такі зміни відбуваються після участі у наших заходах. Вони знають, що за допомогою, порадою, підтримкою можна звернутися, окрім владних установ, ще й у редакцію газети «Прапор». І якщо тут не буде ресурсу для якоїсь конкретної допомоги, то пораду, інформацію, тепле слово, корисні контакти і горнятко кави вони обов’язково отримають.
Переселенці старшого віку користуються можливістю попрацювати на редакційному комп’ютері у нашій редакції, скористатися допомогою когось із наших працівників. Освоїти нову соціальну мережу, написати лист в електронній пошті, замовити якусь потрібну річ через інтернет та поспілкуватися з рідними і знайомими в соцмережах. Усе це за підтримки нашого колективу. А ще принагідно ми консультуємо щодо користування надійними джерелами інформації, даємо знання з основ медіаграмотності. І це завжди безвідмовно за будь-якого звернення в редакцію. Зустрічаємося, як близькі люди, які завжди йдуть один одному на допомогу.

Кілька переселенців отримали благодійну передплату нашої газети від землячки, що проживає за кордоном, – Галини Жуковець, а також від нашого колишнього редактора – Миколи Ярмолюка. Ми дуже вдячні їм за таку підтримку і газети, й людей.


За період реалізації проєкту за підтримки УАМБ ми отримали можливість вдосконалити свій сайт «Звісно.news», покращити візуальне оформлення наших цифрових ресурсів у соціальних мережах. Ми вдячні УАМБ і ЄС за допомогу технікою – маємо новий ноутбук для роботи, телефон, безпровідні мікрофони для відеозйомки. Тобто, потроху рухаємося вперед!
Ну, і безпосередньо працюємо над підвищенням тиражу газети. За січень вдалося підвищити передплату. Це невеличкий, але прогрес. Дякуємо кожній і кожному за підтримку і сприяння у нашому розвитку.


Ми налаштовані рішуче. Поставили за мету зберегти і розвинути газету та її цифрові платформи й робимо для цього все можливе. А ті, хто підтримують нас передплатою, – наші вірні друзі. Тому закликаємо всіх продовжити передплату «Прапора» з будь-якого місяця. А ми робитимемо все можливе, аби матеріали в газеті були цікавими, корисними, приносили щось добре у кожен дім.


Артем Поліщук

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключно відповідальністю ТОВ «ІЦ РГ «Прапор»» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Прокрутити вгору