Про оперативну ситуацію у Хорошівській громаді станом на 17 квітня

Христос Воскрес! Вітаю усіх, хто святкує великодні свята! Усіх, хто святкує Вербну неділю також зі святом. Зичу, в першу чергу, міцного здоров‘я, миру та найшвидшої Перемоги. Хочу передати привітання жителям міст-побратимів: Ожиша, Радома Республіки Польща та Скуодаса Литовської Республіки.

Увесь минулий тиждень ми займалися гуманітарною допомогою. У понеділок забрали вдруге вантаж із міста Радом. Хочу подякувати за це меру міста Радославу Вітковському, волонтеру Олександру Градівському, народному депутату Арсенію Пушкаренку, який постійно турбується про нашу громаду. Вони надали гуманітарний вантаж, ми його доставили о четвертій годині ранку у вівторок у Хорошів. А ще у вівторок ми були на другому прикордонному переході й там отримали допомогу від наших литовських колег. Висловлюю вдячність та вітання нашим побратимам: меру міста Скоудас Петрасу Пушинскасу, заступнику мера Дайві Будрієне та усій громаді, які надали благодійно автомобіль та допомогу для Хорошівськьї громади.

Усі чули про акцію збору допомоги 95-ій бригаді. Ми також долучилися. У четвер із польської допомоги передали 101 банку тушонки, окрім цього, передали газові мініплити, військовий гамак. Отримали від Івана Прокопчука (с. Сколобів-2) контейнер м’ясних консервів, які також відправили бійцям.

Що стосується гуманітарного вантажу від наших литовських колег, то вони передали спорядження для наших надзвичайників, які постійно гасять пожежі не тільки у громаді, а й залучаються у райони, які постраждали від ворожих ракетних ударів. Допомога дуже доречна: шоломи, костюми, рукавиці, чоботи. Усе спорядження одразу віддали пожежникам. Ще для бійців через волонтерів передали 50 турнікетів (кровозупиняючі пристрої, які дозволяють у разі потреби самому зробити перев’язку й зупинити кровотечу), у нас їх є 100 штук Минулого тижня також отримали вантажі від фонду Олександри Корягіної (м. Житомир). Вони втретє передали дитячі й дорослі підгузки, їм за це велика подяка.

На сьогодні у громаді зареєстровано понад 1200 переселенців. Центр надання адміністративних послуг у вихідні дні перейшов на нічний режим роботи, що пов’язано з проблемами у роботі серверів. Вони постійно зависають, і це ускладнює процес реєстрації людей. Працівниці ЦНАПу вночі заносять дані в реєстри. За це їм дяка. Звісно, є гарний результат роботи.

Отримали від Житомирської районної військової адміністрації, яка постійно надає громаді допомогу, 8 піддонів картоплі. Завтра Іван Прокопчук має надати ще два піддони картоплі та певну кількість цибулі. Тому, хто хоче садити картоплю й не має насіння, звертайтеся у селищну раду, ми укладемо певну угоду, згідно з якою забезпечимо насіннєвим матеріалом, а ви восени віддасте частину врожаю, який піде на потреби армії. Звісно, до цього часу, віримо, що війна скінчиться, але військові продовжать оберігати нашу землю. Або віддамо у заклади освіти та садочки. Робіть це швидко. Маємо домовленість з одним із господарств про те, що посадимо декілька гектарів картоплі, щоб восени було що їсти. У наявності є насіннєва і велика картопля. Це саме стосується і цибулі.

Звертаюся до усіх, хто вагається: садити чи не садити городи. Раджу садить, тому що з продуктами ситуація до осені кращою не буде. Південні області, які зазвичай постачали продукти, зараз або окуповані, або під постійними обстрілами й не можуть вчасно посадитися чи провести посівну кампанію.

Декілька слів про  загальну ситуацію у громаді. Минулий тиждень був відносно спокійним в Україні. Це завдяки професійній і майстерній роботі Збройних сил України. Вдало відправили на дно моря крейсер «Москва». Розповім цікавий факт: британські газети написали, що на крейсері зберігалася реліквія – частинка дерев’яного інкрустованого хреста, на якому розп’яли Ісуса. На заході, та й у нас, це сприймається як знак Божий. Не треба плавати чужинцям у нас по морю, та й взагалі не варто заходити в Україну. Бог постійно посилає їм сигнали, що слід забиратися з України. Упіймали в. медведчука. З цього приводу в Інтернеті гуляє багато мемів. Для нього на сьогодні безпечне місце – це українська в’язниця. Він знає багато інформації, з якою швидко поділиться з потрібними людьми. Одне хочу сказати, зі своїх особистих спостережень, що скабеєва замість «укрАинская армия» каже «украИнская армія». Мабуть, приходить якесь розуміння ситуації та починають вивчати термінологію.

Щодо оперативної ситуації у громаді, наразі вона залишається напруженою, тому що на кордоні білоруські війська перегруповуються, постійно проводять різні диверсії. На моє розуміння, проводять розвідку боєм. Сигнали повітряної тривоги ігнорувати в жодному разі не потрібно. Якщо ваші родичі десь виїхали за межі області чи межі країни, повертатися додому їм ще зарано. Це може бути небезпечно. Війна не закінчилася, вона продовжується, активні бойові дії тривають на сході та півдні. Але це не означає, що у будь-який момент наші сусіди білоруси сюди не зайдуть і не натворять біди. Збройні сили готові дати гідну відсіч непроханим гостям. Ворог застосовує ракети й далі. Для них нема нічого святого, тому я вас прошу, не повертайтеся поки додому, якщо маєте де жити, якщо облаштувалися. Протерпіли там ці півтора місяці, потерпіть ще трохи.

Що стосується великодніх свят. Ті віряни, що святкуватимуть наступної неділі. Зазначу наступне: комендантську годину ніхто не відміняв і відміняти не буде. Вона розпочинається о 22.00 і закінчується о 5.00. Звертаюся в першу чергу до священників: будь ласка, свої служби продумайте і сплануйте так, щоб прихожани змогли посвятити великодні кошики та не перебували на вулиці під час комендантської години. У ці дні патрулі будуть посилені, адже можливі провокації. Це усе, що я хотів на сьогодні сказати.

Перемога буде за нами! Все буде Україна! Слава Україні! Слава ЗСУ! Слава Героям!

Підготувала Ірина Сівінська

Прокрутити вгору