Рідкісну рослину знайшли у лісі біля села Мелені

Поліські ліси багаті не лише на їстівні ягоди: чорницю, лохину, брусницю, ожину, малину тощо, але тут трапляються й рідкісні, вразливі та зникаючі види рослин, які потрапили до Червоної книги України.

Як повідомив нещодавно Київський еколого-культурний центр, поблизу села Мелені Іршанської територіальної громади місцевий священник отець Олександр знайшов у лісі дивовижну рослину, яку він ще ніколи не бачив. Його син Давид, який навчається на біологічному факультеті Львівського національного університету ім. Івана Франка, визначив її як лісову орхідею-булатку червону – рідкісну на Житомирщині. Ця рослина занесена до Червоної книги України і серед орхідей є в числі найрідкісніших.

У повідомленні сказано: «Знайдена популяція виявилася однією з найбільших на рівнинній частині України – понад 250 штук! Можна привітати о. Олександра з дійсно важливим екологічним відкриттям! Булатка на момент нашого приїзду цвіла великими червоними квітами. Здавалося, ніби у лісі горіли чарівні вогники, які запалили ельфи. Щоб урятувати булатку червону від знищення шляхом вирубки лісу, ми будемо створювати тут пам’ятку природи».

Зазначимо, що булатка червона (Cephalanthera rubra) – рідкісна багаторічна рослина родини зозулинцевих. Занесена до Червоної книги України, Білорусі, рф, Франції, Латвії та Естонії. Декоративна, лікарська культура. Цю орхідею зрідка використовують у народній медицині, вирощують у садках як декоративну культуру, проте через низький відсоток приживання, її поширення доволі обмежене. В Україні рослину можна побачити у колекціях Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка, у ботанічному саду Львівського національного університету ім. Івана Франка. В Німеччині для того, щоб привернути увагу до рідкісного виду, в 2000 році цю рослину оголосили «Орхідеєю року».

Олександр Голяченко, селище Іршанськ

Прокрутити вгору