Тато в декреті має стати нормою

«Тато може, тато може все, що завгодно, тільки мамою не може бути», – співається в одній дитячій пісеньці. Адже в нашому суспільстві досі існує стереотип, що декрет – то обов’язок жінки, а чоловік має заробляти гроші й утримувати сім’ю. Таке уявлення склалося через традиційні ґендерні ролі «мами-берегині» й «тата-годувальника», тому не кожен чоловік наважується піти в декретну відпустку. За статистикою в Україні лише 3-4% від усіх декретних відпусток оформлюють чоловіки. Хоча в багатьох європейських країнах чоловіків всіляко заохочують, щоб вони йшли в декрет.

У цьому питанні найпрогресивнішою країною є Швеція з 480 днів відпустки по догляду за дитиною 60 повинен взяти батько, інакше ці дні просто не зарахують, а родина отримає менші виплати. Решту часу в декреті батьки мають змогу поділити між собою.

У Норвегії тато і мама можуть провести в декреті по 14 тижнів. Також у них є 18 тижнів відпустки, які вони можуть розділити між собою.

У Великій Британії мама повинна залишатися з дитиною тільки перші 14 днів після пологів, потім батьки можуть розділити 50 тижнів відпустки по догляду за дитиною, 37 з яких будуть оплачуваними.

У Німеччині тато може піти в декрет на три роки. Упродовж першого року йому будуть виплачувати допомогу по догляду за дитиною у розмірі 65-67% від зарплати.

Декретна відпустка – не лише для мами

В Україні піти у відпустку по догляду за дитиною можуть як мама, так і будь-який інший родич, який доглядає за малюком. Це може бути тато, дідусь, бабуся, інші родичі, опікун, один із прийомних батьків. Як оформити декретну відпустку, розповідає Ганна Кальватинська, начальниця відділу надання всіх видів допомог, пільг та субсидій управління соціального захисту населення Хорошівської селищної ради. За її словами, для цього необхідно:

– заява про надання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

– копія свідоцтва про народження дитини;

– довідка про те, що мама дитини не скористалася правом на таку відпустку за своїм місцем роботи (навчання, служби) і не претендує на допомогу, або вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки і виплати по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати);

– документ, що підтверджує родинний зв’язок працівника, який бажає оформити відпустку, з дитиною.

Відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом.

За словами Ганни Кальватинської, в Хорошівському районі все ж таки є поодинокі випадки, коли чоловіки оформлюють декретну відпустку. Проте більшість батьків працюючи так чи інакше всіляко допомагають дружинам, фактично разом перебувають у декреті. Ми зібрали декілька таких історій.

Вимушено пішов у декрет

Сергій змушений був стати своєму маленькому синові Святославчику і мамою, і татом. Матір малого, коли йому було 11 місяців,  пішла з дому й не повернуулася. Чоловік залишився з немовлям. Як пригадує Сергій, у перші дні й місяці було надзвичайно важко, адже доводилося поєднувати догляд за грудною дитиною і роботу. Чоловік навчився вправно готувати спеціальні суміші для сина, міняти підгузки, лікувати від хвороб тощо.

Щоправда, Сергієві у догляді за хлопчиком допомагає мама. Чоловік сподівався, що дружина повернеться додому. Згодом Сергій почав переоформлювати документи на дитячі виплати на себе. Так він вимушено пішов у декрет.

Разом впоратися легше

Родина Володимира й Наталії є багатодітною. У них підростає троє дітей. Коли народилася найменша дочка, у декретну відпустку пішла дружина. За пропозицією роботодавця, жінка змушена була вийти на роботу, дочці на той час виповнилося рік і вісім місяців. Піклування про малу узяв на себе Володимир. Графік його роботи дозволяв у першій половині дня замінити маму. А потім Наталія поверталася додому й займалася дітьми. У цій дружній родині ще й дідусі й бабусі допомагали бавити своїх онучок.

Ще одним прикладом надійної підтримки дружині є родина Віталія і Любові. З народженням сина у декрет пішла Любов. Коли синові було рік і три місяці, вона повернулася на роботу. Віталій у цей час не працював, тому сам пішов у декрет. Поки дружина була на роботі, він глядів хлопчика. Годував, одягав, гуляв на свіжому повітрі, водив у поліклініку на прийом до лікаря та на щеплення.

Щоправда, надійною помічницею Віталію стала бабуся Тетяна.

Новий законопроєкт про декретні відпустки

Нещодавно у Верховній раді перше читання пройшов новий закон про декретні відпустки. Ним передбачено закріплення права обох батьків на відпустку по догляду за дитиною до трьох років незалежно від виду трудового договору. Відповідні зміни вносяться до Кодексу законів про працю та Закон «Про відпустки». Також законопроєкт запроваджує новий різновид відпуски – відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця. Згідно з законом, у таку відпустку може піти: чоловік, дружина якого народила дитину, батько дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але спільно проживає, а також бабуся або дідусь, які фактично доглядають за дитиною.

Крім того, законопроєкт передбачає можливість скорочувати робочий час для чоловіків, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, та батьків, які виховують дітей без матері.

Новий закон також наближає Україну до стандартів розвинених європейських країн. Можливо, такі законодавчі зміни приведуть до перегляду ставлення до чоловіків у декреті, посилення ролі батька у вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства.

Ірина Сівінська

Фото Олена Портман

Прокрутити вгору