Тренери Інституту демократії імені Пилипа Орлика провели в Хорошеві заняття з медіаграмотності

«Інформація та дезінформація в час війни: кому вірити, як протистояти» – тренінг за такою темою відбувся 17 березня на базі Хорошівського ліцею№1.

Дирекція і педагогічний колектив ліцею №1 створили необхідні умови для проведення заходу.

У занятті взяли участь учні-старшокласники Хорошівського ліцею №2, педагоги загальноосвітніх закладів Хорошівської громади, депутати селищної ради, громадські активісти, журналісти місцевих локальних видань.

Навчалися понад 30 слухачів і слухачок різного віку – від 16 до 60+ років. Проте тренери Алла Федорина (медіаекспертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика, доцентка кафедри журналістики та філології Сумського державного університету, заслужена журналістка України) та Олексій Гвоздик (експерт Сумського прес-клубу, фахівець з медіакомунікацій) побудували навчання так, що всім було цікаво, зрозуміло, доступно. Учасники й учасниці працювали з інтересом і були активними впродовж усього тренінгу.

Навчителі наголошували, що інформація є потужною зброєю сучасної війни. Медійні маніпуляції «інфікують» не окремих людей, а великі аудиторії. Тому необхідно вміти відрізняти інформування від дезінформації.

Учасників навчали шукати «чисту» інформацію, безпечні джерела новин, яким варто довіряти, а також як розпізнати невідомий сайт тощо.

Говорили про маніпуляції, наводили багато прикладів різних видів маніпулятивних технологій.

Слухачів учили розпізнавати інформування та пропаганду, ворожі наративи.

Дезінформація, фейки та їх різновиди, ознаки інформації, якій ми можемо довіряти – про це також детально говорили з опорою на яскраві промовисті приклади із застосуванням засобів візуалізації.

Попри насичену програму та наполегливу працю упродовж заняття – усі мали гарний настрій, бажання втілювати отримані знання на практиці.

Наводимо відгуки учасників:

Олена Ющенко – депутатка Хорошівської селищної ради: «Я дуже задоволена, що потрапила на такий тренінг. Отримала багато необхідної інформації та нових важливих знань. Буду використовувати їх у житті, адже ми весь час перебуваємо в інформаційному потоці. Дуже корисно і актуально. Дякую тренерам».

Любов Дем’янчук – вчителька Хорошівського ліцею №1: «Тренінг корисний і цікавий! Війна триває не лише на фронті, а й у інформаційному просторі, тому наш обов’язок споживати лише перевірену інформацію та пояснювати нашим учням, як відрізнити реальну інформацію від фейкової.

Тренери дуже толерантні, виважені й реально в темі. На усі запитання вони мали відповіді: вичерпні та змістовні. Тепер неодмінно ділитимусь отриманими знаннями».

Підготувала Світлана Федоренко

Прокрутити вгору