У Хорошеві незабаром відкриється перший ESTEAM-простір для молоді

У Хорошівській громаді 3 травня відбулася зустріч з очільниками селищної ради, керівниками загальноосвітніх закладів, очільниками управлінь та відділів селищної ради, представниками молоді, на якій тьютори (молодіжні працівники) проєкту Тетяна Костриця та Сергій Молодиченко презентували молодіжний простір Ко_Laba.

Тетяна Костриця розповіла: «За кілька місяців у нашому селищі відкриється перший ESTEAM-простір для молоді під назвою Ko_Laba. Це ініціатива, яка реалізується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та громадською організацією GoGlobal. Молодіжні простори мають стати місцем для навчання, творчості та розвитку молоді, враховуючи сучасні зміни у навчальному процесі, викликані швидким технологічним розвитком, пандемією COVID-19 та життям під час повномасштабного вторгнення – розбиті школи, обстріли, ускладнений доступ до освіти.
Ko_Labа – це перший молодіжний простір із фокусом на ESTEAM, який поєднає шість основних напрямів діяльності проєкту, а саме: підприємництво (Entrepreneurship), наука (Science), технології (Technology), інженерія (Engineering), мистецтво (Arts) та математика (Math). Простір отримав назву Ko_Laba, бо саме вона поєднує в собі спільну роботу та фокус на дослідження, експериментування та реалізацію ідей».

На зустрічі молодіжні працівники Тетяна та Сергій розповіли, що мета цього проєкту – допомогти молоді отримати практичні навички, спрямовані на розвиток інноваційного мислення, творчості, аналітичних здібностей та практичних навичок, які будуть корисними для кар’єри та життя. ESTEAM – це інтегрований практичний підхід до навчання, в рамках якого підлітки здобудуть широкий спектр навичок, які відображають вимоги сучасного світу та допоможуть їм активно взаємодіяти з ним. В Ko_Labа молодь зможе освоїти використання технологій цифрового виробництва та прототипування, таких, як 3D-друк та лазерна різка, ознайомитися з принципами роботи електроніки та робототехніки, експериментувати з технологіями віртуальної та доповненої реальності, підвищити рівень своїх комунікаційних навичок для ефективної співпраці в команді та взаємодії з іншими, критичного мислення та аналізу інформації для прийняття обґрунтованих рішень тощо.

Цілі проєкту амбітні:
● Поглиблене вивчення ESTEAM та реалізація інноваційних і соціальних проєктів для громади на базі отриманих знань, використовуючи сучасні підходи, наприклад, такі, як smart city або створення чат-боту на базі ШІ для швидкої обробки запитів громадян чи сповіщення про важливі події.
● Допомога розвитку творчих здібностей та вміння думати інноваційно. А саме, створення місць для творчості з використанням цифрових технологій.
● Особистісне зростання та підтримка психоемоційного здоров’я. Планується проведення тренінгів із розвитку лідерських якостей та комунікаційних навичок. Надання психологічної підтримки та консультування для учасників проєкту.
● Інформація та підтримка для тих, хто цікавиться ESTEAM-професіями: організація лекцій, майстер-класів та консультацій із представниками високотехнологічних галузей. Проведення кар’єрних ярмарків та стажувань для ознайомлення з різноманітними ESTEAM-професіями.

Зокрема, директорка GoGlobal Тетяна Коврига коментує процес реалізації згаданого проєкту так: «Наше Покоління перемоги має потребу в сучасних можливостях та підходах до навчання. Особливо на прифронтових територіях, де про офлайн-навчання навіть не йдеться, через постійні тривоги та обстріли. Саме тому ми створюємо 12 молодіжних просторів з фокусом на ESTEAM. Адже це про ті практичні навички, які так необхідні нашим підліткам. У просторах вони зможуть зустрічатись, спілкуватись, працювати в командах, навчатись, пробувати сучасні технології для вирішення рішень, прототипувати та реалізовувати свої ідеї, розвивати дизайн-мислення та підприємництво».
Загалом в Україні в рамках проєкту планують відкрити 12 таких просторів. Першою до проєкту долучиться молодь із Демидівської, Ірпінської, Звягельської, Хорошівської, Олевської, Коростенської, Чернігівської, Бобровицької, Менської та Харківської громад.

У Хорошеві такий молодіжний простір планують відкрити в приміщенні Хорошівського будинку культури на 2 поверсі поруч із малою залою.
Додамо, що цей проєкт реалізується за фінансової підтримки та у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та за підтримки Малої академії наук України та Міністерства освіти та науки України.

Підготувала Надія Панченко за інформацією офіційного сайту Хорошівської селищної ради

Прокрутити вгору