У Хорошеві відкрили молодіжний простір Ko_Laba

Так, саме в Хорошівській громаді запрацював один із 12-ти безкоштовних молодіжних просторів Ko_Laba, які відкриваються в Україні. А в Житомирській області їх чотири: в Олевську, Коростені, Звягелі та в Хорошеві. Це творчо-пізнавальні локації для молоді з фокусом на ESTEAM-освіту. ESTEAM – програма, яка включає в себе комплексне вивчення підприємництва, науки, технологій, інженерії, мистецтва, математики. Це місце для експериментів, навчання, корисних знайомств та спілкування, втілення ідей.

28 серпня відбулося офіційне відкриття центру Ko_Laba у Хорошеві. Центр розміщується на другому поверсі Хорошівського будинку культури у кімнаті, де раніше було кафе «Юність». Тут зробили гарний ремонт, простір наповнили зручними меблями, сучасним обладнанням, пізнавальними книжками та цікавими іграми. Усе це створено для наших юнаків та дівчат, які прагнуть навчатися, розвиватися, експериментувати та втілювати в життя власні проєкти.

На відкриття прибули представниці донорів – освітньої фундації GoGlobal та Дитячого фонду ООН UNICEF, керівники Хорошівської територіальної громади, молоді, підлітки, учні загальноосвітніх закладів, жителі селища. Зокрема, у Хорошів на відкриття простору прибули засновниця ГО «GoGlobal» Оксана Нечипоренко, керівниця проєкту Ko_Laba Наталія Турчак, освітня координаторка напрямку ESTEAM та керівниця проєкту Музей Математики Марина Черниш; представниця ГО «GoGlobal» Тетяна Гудзовська, проєктна менеджерка ГО «GoGlobal» Олеся Спесивцева. З вітальних словом перед зацікавленими присутніми виступили Оксана Нечипоренко та Хорошівський селищний голова Володимир Столярчук. Пані Оксана наголосила на важливості таких проєктів: «Для українських дітей його впроваджують, аби показати значення наук для подальшого життя і мотивувати. Ба, більше – це можливість перекласти такі науки, як фізика, хімія, математика у практичну площину. Особливо це важливо під час війни, коли школярі не мають змоги повноцінно навчатися».

Володимир Столярчук подякував донорам за плідну співпрацю. Наголосив, що селищна рада завжди підтримує такі корисні проєкти і співфінансує. Зокрема, на втілення проєкту Ko_Laba було профінансовано з місцевого бюджету близько 100 тисяч гривень. Селищний голова висловив сподівання на можливі подальші спільні успішні проєкти задля розвитку громади.
Молодь, яка відвідала відкриття, із захопленням пізнавала новий світ можливостей. Під час заходу кожен зміг узяти участь в екскурсії, щоб познайомитися з підприємництвом, інженерією, технологіями, мистецтвом та науками.

На відкритті простору Ko_Laba молоді люди ознайомилися з обладнанням, таким, як 3D-принтер, VR, лазерний різак і термопрес. Вони спробували також настільні ігри, які є у просторі, від Розум, Ігромаг та Ранок, а ще пізнавальні книги від книгарень Якабу та видавництва ArtHuss, що сприяє розширенню кругозору та інтелектуальному розвитку.
Проєкт став можливим завдяки співпраці Хорошівської селищної ради, освітньої фундації GoGlobal у партнерстві з Дитячим фондом ООН (UNICEF), за підтримки Німецького банку розвитку KfW та Посольства Німеччини. Така багатостороння підтримка забезпечила створення унікального простору для розвитку молоді.
Усі молоді люди можуть приєднатись до молодіжного простору Ko_Laba. Тут кожен знайде всі необхідні ресурси для розвитку своїх талантів і втілення ідей.
У молодіжному просторі в Хорошеві працюють молодіжні працівники Тетяна Костриця та Сергій Молодиченко. Тут чекають на відвідувачів у вівторок – п’ятницю з 15.00 до 20.00, у суботу – з 12.00 до 20.00. Неділя, понеділок – вихідний.

Проєкт Ko_Laba виконується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) @unicef_ukraine за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW і уряду Бельгії та за підтримки Малої академії наук України та Міністерства освіти та науки України.

Підготувала Світлана Федоренко

Прокрутити вгору