У єдності й взаємопідтримці наша сила

Сьогодні ми усвідомлюємо, що для кожного українця й українки 24 лютого життя розділилося на «до» і «після». Саме цей ранок розірвав тишу й відносний спокій та позбавив багатьох ілюзій.

Із цього пам’ятного дня розпочався поділ на істинних патріотів, готових стати на бій за свій народ, землю, за свою гідність. Слава Богу, таких переважна більшість. І на тих, хто переживає лише за власну шкуру й за власні статки або перебуває у полоні пропаганди «руZZкого міра». І цей іспит на вірність Батьківщині склала абсолютна більшість наших земляків.

Із перших тяжких і тривожних днів наші жителі, як і всі українці, кинулися туди, де найбільше потрібна була допомога. Багато людей, переважно чоловіки, пішли в другий відділ Житомирського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишній райвійськкомат), аби захищати рідну Україну в лавах ЗСУ. Активізувався волонтерський рух. Жителі громад понесли постіль, матраци, одяг, взуття, продукти й різні харчові припаси в пункти гуманітарної допомоги. Організувалися небайдужі, переважно жінки, і стали виготовляти маскувальні сітки для військових. Масово люди йшли допомагати на будівництво блокпостів. Підприємці надавали й зараз надають посильну допомогу продуктами, транспортом, іншими ресурсами тощо. Багато родин стали приймати біженців із гарячих точок. Буквально всі об’єдналися у своїх зусиллях підтримати державу, нашу армію у боротьбі з окупантом.

Ми звернулися до керівництва другого відділу Житомирського районного ТЦК та СП, аби дізнатися, яку саме допомогу від нашого населення отримали вони.

За інформацією командира роти охорони Ігоря Прокопчука, наші військові, які забезпечують оборону й борються з диверсійними проявами ворога тут, на місцях, на території Хорошівської та Новоборівської селищних рад, ми дізналися, що місцеві волонтери й прості люди допомагали й допомагають досить суттєво. У перші дні, коли йшла комплектація підрозділів ЗСУ на місцях, ще не вирішено було питання з харчуванням. І тут допомогли місцеві жителі. Приносили їжу прямо на блокпости й до приміщення колишнього райвійськкомату. Найактивнішими були Валентина Онофріюк та Зофія Райковська у Хорошеві. У Новій Боровій таку роботу з перших днів повномасштабної війни організувала Тетяна Корнійчук, Тамара Насонова, Інна Гайдук, Лідія Богар, Лідія Самойленко, Олена Хомич та інші.

Валентина Онофріюк із Хорошева за власні кошти закупила кілька комплектів термобілизни для військових. Їй надіслав понад 17 тисяч гривень наш земляк із Ізраїлю Михайло Макарчук. За ці гроші вона закупила для військових взуття і ще одну пару за власний кошт.

Наш земляк Артем Горковчук теж активно допомагає ЗСУ. Безпосередньо нашим місцевим військовим із роти охорони він закуповує за власні кошти й передає комплекти для бронежилетів від виробників із-за кордону: плитоноски, якісні бронепластини, відбивачі осколків.

Житель Хорошева Василь Сорокін упродовж часу з початку повномасштабного вторгнення російських військ збирає кошти й допомагає нашим військовим. Зокрема його команда придбала необхідне цінне обладнання.

Велику допомогу надали ті волонтери й волонтерки, хто займається виготовленням маскувальних сіток. У Хорошеві ініціювали цю роботу Валентина Онофріюк та Зофія Райковська. Виготовляли сітки в закладах культури старостинських округів громади. Сплели понад 70 сіток. У Новій Боровій спочатку активна робота з виготовлення сіток була в будинку культури, тут зробили понад 100 сіток, а пізніше стали виготовляти на базі ліцею. Це суттєва допомога.

– Ми дуже тісно співпрацюємо в питаннях забезпечення безпеки громади з Хорошівською селищною радою. Нам ідуть назустріч у всьому: в організації харчування роти охорони. Цим займаються три навчальні заклади. Ми щиро вдячні й керівникам, і колективам за сумлінну працю. Також завжди є підтримка транспортом, різною гуманітарною допомогою, зокрема аптечками тощо. Усі проблеми, в яких селищна рада й особисто Володимир Столярчук може допомогти, – завжди допомагають, – розповідає підполковник, начальник другого відділу Житомирського РТ ЦК та СП Сергій Штурнак.

У Новій Боровій волонтери підтримують військових із харчуванням, допомагають в облаштуванні блокпостів. Вихідці з Нової Борової, які живуть за кордоном, надсилають необхідне для військового спорядження, обладнання, продукти тощо.

Наші військові щиро вдячні усім, хто допомагає, підтримує. Саме в єдності, у взаємодії – наша сила у протистоянні з ворогом. Разом переможемо! Все буде Україна! Слава Україні!

Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору