У Житомирі відбулася творча зустріч із Марією Чепель

Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва продовжує підтримувати наших обдарованих земляків і землячок. 22 червня в обласному центрі у приміщенні бібліотеки на вулиці Пушкінській відбулася зустріч із талановитою самобутньою авторкою – нашою землячкою з Теренців Хорошівської громади Марією Чепель. Підтримати її і розділити радість такої зустрічі приїхала ціла делегація з Хорошева та Зубринського старостинського округу Хорошівської громади, а також прийшло багато інших поціновувачів художнього слова.


Зустріч називалася «Через терни до зірок», як і назва однієї з книжок пані Марії. А загалом уже вийшли друком три її книжки – це «Подорож у Країну малюків» (2021 р.), «Per aspera ad astra» («Через терни до зірок», 2021 р.) та «Мої маленькі молитви» (2022 р.).
Модераторкою та однією з організаторок заходу була працівниця бібліотеки, поетеса, членкиня Національної спілки письменників України Євгенія Юрченко.

Прелюдією зустрічі стала «Мелодія ля-мінор» Мирослава Скорика на віолончелі у виконанні соліста Житомирської обласної філармонії імені Святослава Ріхтера, викладача музичної школи «Смолянка» Дмитра Гончарука. Ця музика налаштувала усіх присутніх на спілкування з авторкою і сприйняття її творчості. Упродовж усього заходу присутні могли бачити відеоряд із зображенням книг Марії Чепель, фотопортретів авторки, окремих сторінок із її видань з ілюстраціями художника Павла Гусєва.


У слові до присутніх Марія Валентинівна сказала, що в житті кожен іде своїм шляхом крізь терни, але дорогу подужає лиш той, хто йде. Багато тернів доводиться долати по життю й самій авторці. Вона поділилася, що її батьки навчали: «Хто на тебе камінчиком – ти на того хлібчиком», – за цим заповітом вона й живе. А також мисткиня повідала, що прикладом у житті та творчості для неї є такі величні постаті національної культури, як Леся Українка та Ліна Костенко.
Перший твір, який прочитали бібліотекарки на зустрічі, – це серйозна епічна робота пані Марії про історію рідного селища Хорошів – колись древніх Горошок. Твір називається «Дума про Хорошів».
Упродовж заходу звучали вірші для дітей і казки, новели, ліричні поезії, гуморески – твори різних жанрів. Казочку «Чому Зайчик взимку має білий одяг, а влітку – сірий» дуже гарно прочитав 10-річний син пані Марії Валентин. Багато творів звучало у виконанні бібліотекарок, нашого земляка, а нині студента Артема Сергієнка та випускниці спортивного ліцею Аліни Юрченко. Пані Марія теж декламувала власні твори польською й українською мовами.

Взяли участь у зустрічі й мали вітальні виступи від Хорошівської громади: редакторка газети «Прапор» Галина Мінялук, голова ГО «Літературна студія в Горошках» Лілія Ковальчук, очільниця Хорошівської бібліотеки для дітей Валентина Лисюк. Підтримати колегу і землячку прибули також краєзнавиця із Хорошева Людмила Горковчук, директорка Зубринського ліцею Марія Колодій-Ткачук із представницями педагогічного колективу та Зубринського старостату.
Привітала винуватицю заходу виконуюча обов’язки директора Житомирської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва, очільниця Житомирської обласної організації Національної спілки письменників України Світлана Гресь (Штатська). Вона побажала Марії Чепель не зупинятися на досягнутому, йти вперед та постійно вдосконалюватися і наголосила, що особливо важливо підтримувати українську культуру, її найкращих представників.

Марія Валентинівна отримала багато привітань, квітів, позитивних відгуків та вдячних слів за її невтомну творчу працю.
«Хоча день сьогодні надзвичайно насичений, проте ми не могли не приїхати на цей прекрасний захід і не підтримати свою добру колегу. Ми пишаємося, що працюємо з нею поруч. Вона варта глибокої поваги й шанування і як людина, і як творча особистість», – сказала директорка Зубринського ліцею Марія Колодій-Ткачук.


Марія Чепель продовжує щодня радувати і хвилювати своїх шанувальників новими творами. Це здебільшого відгуки на тяжкі воєнні події сьогодення. Є і твори для дітей. Їх вона викладає на сторінці у мережі «Фейсбук». Можливо, ці роботи незабаром складуться у нові збірки, які поповнять доробок її видань.
Зичимо пані Марії здоров’я, натхнення на нові твори і вдячних шанувальників.
Підготувала Надія Панченко
Фото зі фейсбук сторінки Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва

Прокрутити вгору