Учні Хорошівського ліцею №1 досліджують альтернативні джерела енергії та виготовляють окопні свічки

Реалії нашого життя змушують кожного й кожну бути корисним і працювати на перемогу. Кожен обирає свій фронт і невтомно працює. Задля перемоги ЗСУ усі українці плетуть сітки, готують консерви, збирають кошти на автомобілі чи тепловізори. Із настанням холодів з’явилась необхідність допомагати військовим із теплом. Найефективнішим та найдешевшим способом стали окопні свічки.


Наші ліцеїсти також виявили бажання виготовляти окопні свічки. Було оголошено збір консервних банок та воску. Поки тривав збір, учениця 8-В класу Єлизавета Гранисевич принесла до ліцею уже готові свічки.

  • Я побачила відео в інтернеті, де докладно пояснювали, як правильно виготовляти такі свічки. Пішла на кухню, знайшла кілька баночок з-під консерви, також у нас було чимало коробок для зберігання різних речей, я їх порізала, поскладала в банки. З воском теж проблем не було, бо тато займається бджільництвом. Найпершу свічку запалила, щоб перевірити, чи дійсно буде горіти. Горить! І це мене надихнуло виготовляти свічки вдома. Мій хрещений також зараз на війні, і я, допомагаючи військовим, допомагаю йому, – розповіла Єлизавета.
    Далі процес пішов швидше. Уже досвідчена, восьмикласниця охоче ділилася досвідом із активними учнями ліцею, що збирались час від часу та виготовляли окопні свічки. Важливим постачальником коробок, які ліцеїсти різали на заготовки, став магазин «Аврора». Баночки ж приносять усі учні, часто й батьки.
    Єлизавета Гранисевич проживає у селі Теренці. Разом із подругою Вікторією Степарук уже давно хотіли розчистити смітник, який утворився поруч із магазином, який закрили декіль ка років тому… Коли дівчатка розбирали завали сміття, то натрапили на велику кількість алюмінієвих пляшок з-під енергетиків, пива, коли. Отоді й спробували дівчата їх також використати для виготовлення окопних свічок. Перед тим, як запускати такі банки у масове виробництво, перевірили, чи не прогорають стінки. Банки випробування витримали. Так з’явився новий матеріал для свічок, узбіччя доріг у Теренцях стали чистішими.
    Цікаво, що Єлизавета має чіткі плани на майбутнє: мріє стати військовою. У родині Ліза найстарша, має ще трьох сестричок. Допомагає по господарству, не боїться ніякої роботи.
    Виготовляти окопні свічки для дівчини не просто цікаво: вона досліджувала точну масу воску, яка потрібна для свічки; що краще – віск чи парафін; змішувала ці речовини. Таку активність і зацікавленість не могла не помітити вчителька фізики Наталія Сергіївна Панченко. Вона запропонувала Лізі спробувати провести дослідження та підкріпити його науковими твердженнями. Так дівчинка стала членкинею наукового товариства учнів «Еврика».
    Наразі Єлизавета під керівництвом Наталії Панченко працює над науково-дослідницьким проєктом «Альтернативні джерела енергії у період військового стану в Україні». Усі наукові твердження юна науковиця охоче перевірятиме на практиці із вчителькою та із активними членами учнівського самоврядування ліцею.
    Пишаємося, що діти зростають свідомими та активними. Бажаємо швидкої перемоги нашим військовим, нехай дитячі свічки зігрівають їх та освітлюють шлях до перемоги над темрявою.
    Любов Дем’янчук
Прокрутити вгору