В Іршанську не лише ушанували видатну постать краю, але й створили нову туристичну локацію

Чим далі жителі Іршанська та працівники гірничо-збагачувального комбінату віддаляються від подій минулого століття, тим яскравішою стає для них постать Володимира Гулія – другого директора ІГЗК.
2 червня, у річницю народження Володимира Макаровича, відбулося відкриття оновленої пам’ятної дошки на його честь. Її установили на фасадній стіні приміщення селищної ради.


Володимир Гулій є своєрідним символом гірничого селища Іршанська. Стараннями директора ГЗК підготовлено та введено в експлуатацію потужний Лемненський гірничо-збагачувальний комплекс. За підсумками діяльності підприємства за 1977 рік (уже після смерті Гулія) вироблено рекордну кількість ільменітового концентрату у 20 столітті – більше 380 тисяч тонн.


З приходом на посаду директора Володимира Гулія, уперше на підприємстві почали здійснювати природоохоронну діяльність з рекультивації (штучного відновлення) земель та повернення їх користувачам.


Іршанці надзвичайно вдячні Гулію за освоєння державних фондів для соціальної інфраструктури. Палац культури «Титан», спортивний комплекс, будинок побуту, приміщення середньої школи, поліклініка, аптека, житлові будинки – неповний перелік того будівництва, що здійснювалось під керівництвом Володимира Гулія.


Він залишився у пам’яті вдячних іршанців як керівник зі стратегічним мисленням. Гулій і його команда провели колосальну роботу над проєктом будівництва в Іршанську заводу з переплавки ільменітового концентрату на губку. Але цей задум Гулій не встиг реалізувати.
Меценатом виготовлення пам’ятної дошки Володимиру Гулію виступив керівник гірничого підприємства «ІВАН» Іван Смєлковський. Головна її особливість полягає в тому, що, можливо, вперше в Україні на камені габро викарбовано QR-код. Тепер будь-хто із іршанців чи гостей селища зможе отримати три опції: текстовий матеріал, фотографії та відео про Володимира Гулія. QR-код розробив програміст Євген Стужук. Портрет та текст викарбував художник Павло Папроцький.
В Іршанську з’явилось не лише нове місце ушанування видатної постаті краю, але й нова туристична локація.


Приємно констатувати, що в Іршанській територіальні громаді відчувається співпраця та командна робота місцевої влади, громадськості та бізнесу. На урочистості зазначалось, що дана подія відбулася завдячуючи нашим захисникам та захисницям, які боронять українську землю від рашистів.


Олександр Голяченко, краєзнавець.
Фото Галини Мельниченко

Прокрутити вгору