Вийшла нова книга Миколи Ходаківського «На перетині століть»

Уже є шоста книга в доробку нашого земляка з Іршанська Миколи Ходаківського, яка нещодавно побачила світ у Житомирському видавництві «Полісся». Попередньо були створені та видані «Сльозинки мого щастя», «Місто, народжене титаном», «Диво калинове», «Життєві скарби», «Перлина душі». А нова називається «На перетині століть». Назва досить символічна. Вказує на період життя самого автора, якому довелося жити на перетині ХХ і ХХІ століття. Народився Микола Тодосійович у 1937 році. А в грудні 2022-го у колі дружної родини та друзів він зустрів своє 85-річчя.
Ця книга складається із нарисів про людей, життя яких теж проходить чи проходило на перетині століть. Його улюблена тема – працьовиті люди, які залишили вагомий вклад після себе на землі. Це майстрині-рукодільниці, педагоги, матері-героїні, дружні родини, творчі люди, співочі колективи. А також пан Микола багато розповідає у своїх нарисах про власну родину, дитинство, юність, пору кохання, наполегливу працю впродовж життя та про свої творчі здобутки. Він згадує про нині покійну дружину, власне дитинство, батьків, своїх численних братів і сестер, розповідає про донечок, онуків, із вдячністю згадує своїх улюблених учителів.


Частину доробку складають авторські поезії про рідний край, Іршанськ, Полісся, матусину долю, про кохання, природу тощо.


Книга щедро ілюстрована власними фотоетюдами автора, а також світлинами, які розповідають про його численні захоплення: вирощування квітів та городництво, різьба по дереву та виготовлення різних виробів із дерева, образотворче мистецтво, написання картин та розпис інтер’єру, чеканка, вирізування різних фігурок із пінопласту, карбування по каменю, створення сюжетних картин із природного матеріалу, а також його захоплення уже у літньому віці – алмазна викладка картин. Вміщено багато фотографій із сімейного життя, де зображена велика родина Ходаківських, доньки Тетяна і Зоя, онуки; світлини із різних життєвих зустрічей і пригод.


Книга буде цікавою для земляків автора, родичів та друзів, а також, на нашу думку, вона може бути корисною в плані вивчення культури і традицій, світогляду старшого покоління людей, які жили на перетині ХХ та ХХІ століть.


Підготувала Світлана Федоренко

Прокрутити вгору