Як безпечно користуватись соціальними мережами

Щороку стрімко зростає кількість людей, які користуються різними соціальними мережами. Проте й кількість злочинів, здійснених з використанням інформації з соціальних мереж, зростає.
Розміщення в інтернеті особистої інформації наражає користувачів на ризик втратити роботу або стати жертвою шахрайства чи знущань, застерігають фахівці.
Бездумно виставляти в соцмережі все, що прийде в голову – не найкраща ідея, проте багато людей це роблять.
Часто користувачі розповідають про дату від’їзду у відпустки, відрядження і стають внаслідок необдуманих постів жертвами пограбувань.
Вказуючи в повідомленнях у своє місцеперебування, ми даємо будь-кому можливість дізнатися про нашу денну зайнятість і «випадково» опинитися поряд.
Фахівці застерігають, що ризик стати жертвою переслідування цілком реальний. Зустрічатися особисто з новими друзями із соціальних мереж треба лише там, де є люди, які можуть допомогти у випадку небезпеки.
Коли ми щиро розповідаємо про свої емоції та почуття, ми полегшуємо завдання шахраям, які захочуть завоювати нашу довіру та викликати співчуття, а також ми можемо стати зручною мішенню для кібер булінгу.
Розміщене необережне фото чи коментар здатні зруйнувати репутацію, кар’єру чи навіть привести до суду.


Фахівці радять добре думати перед тим, як писати щось у соціальних мережах.

Дотримуйтесь таких порад:
Не пишіть, де ви перебуваєте саме зараз.
Одна справа зателефонувати вашим друзям і повідомити, що ви спізнюєтесь на зустріч. І зовсім інша – повідомити 47 вашим віртуальним «друзям», велику частину з яких ви ніколи не бачили, що повертатиметесь додому пізно й самі.
Не викладайте в мережу інформацію про ваше життя
Викладання подробиць про те, до якої школи ви ходили або ваше дівоче прізвище, може призвести до того, що з часом злодії знатимуть про вас не менше, ніж ваша сім’я.
Бережіть інформацію про інших людей
Так само не можна поширювати інформацію про своїх близьких і друзів – це також їх наражає на небезпеку.
Не пишіть про дорогі покупки
Злодії вишукують людей, з яких можна поживитися. Коли ви розказуєте про дорогі подарунки, які придбали до свят, то даєте злодіям сигнал, що у вас є чим «поживитися».
Не давайте злодіям інформацію, що вас немає вдома
Не пишіть про те, що їдете з дому або й взагалі, де ви живете.
Бережіть інформацію про свій графік роботи чи інших занять
Чим більше шахраї знають про ваші повсякденні справи і графіки, тим краще можуть спланувати проникнення до вашої домівки.
Бережіть інформацію про своїх дітей
Не пишіть про їхнє місцеперебування, звички, уподобання, друзів, гуртки після школи. Безпека дітей – найважливіша.
Якщо ви вперше зустрічаєтеся наживо із віртуальними друзями, оберіть громадське місце
Ви нічого не знаєте про людину, допоки не зустрінетесь особисто. Не соромтеся запропонувати зустріч у громадському місці. Це не тільки убезпечить вас, але й заспокоїть людину, з якою збираєтесь побачитись.
Не розповідайте подробиці, які хулігани можуть використати проти вас
Дражняться не тільки злі діти. Поменше розповідайте подробиці, які інші можуть використати, щоб підколювати вас у мережі.
Не діліться інформацією, що може зашкодити вашій репутації
Невлучний жарт, політичні вподобання, нерозумні вчинки – дякуючи новим технологіям та соціальним мережам ви можете просто нищити свою репутацію.
Не пишіть про свій настрій
Даючи знати про свій настрій, ви подаєте друзям сигнал, як ставитися до вас у даний час. Але в мережах за вами спостерігає багато людей. Деякі з них можуть скористатися вашою вразливістю, щоб налагодити контакт, маючи злі наміри.
Сподіваємося, ці поради допоможуть вам уникнути неприємностей і проблем, на які можна наразитися через необережну поведінку у соцмережах.


Підготувала Надія Панченко


Публікація підготовлена в рамках проєкту «Разом Краще» ГО «Інститут Креативних Інновацій» та Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини в рамках програми Чорноморського фонду регіонального співробітництва за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю автора та ГО і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Прокрутити вгору