Як кролики допомагають під час війни: восьмикласник Кирило Горшкальов про своє хобі

Понад три місяці минуло з початку повномасштабного вторгнення в Україну російських військ. Війна перевернула життя мільйонів дорослих і дітей. Жорстока реальність довкола залишає у маленьких хлопчиків та дівчаток глибокі травми на все життя. Вона приносить у їхні долі втрати, невизначеність, активізує страх та тривогу. Зазвичай відчуття безпеки та захищеності діти шукають у своїх батьків, а ще в улюблених заняттях.

Учень Хорошівського ліцею №1 Кирило Горшкальов на дозвіллі займається розведенням кролів. Хлопець мріє, щоб його хобі переросло в невеликий бізнес. Він ділиться із нами секретами утримання тварин та їх розведення.

У сучасному світі існує багато прикладів, коли в якості бізнесу постає улюблена робота або хобі. Бажаємо Кирилові Горшкальову в майбутньому створити свою історію успіху та власну справу із розведення кролів перетворити у прибутковий бізнес.

– Чому саме кролівництво?

– Раніше в клітках ми розводили кроликів. Але якось на наше господарство був напад, і всі кролі загинули. Забіг великий пес, який порвав сітки у клітках, повидирав двері й розкидав повсюди кролів. Уявіть, настільки пес був сильний, що зміг дістатися до тваринок.

Знову ми завели кролів, можна сказати, випадково. Я хворів, а мій брат дуже хотів потішити мене і купив кроличку. Нині я маю вже 38 голів. Є малі й дорослі.

– За який період чисельність зросла до 38?

– За два роки. Дуже важко розвести кролів із однієї кролиці. Купили її восени, перед морозами. Вона народила одне потомство.

– Що треба для того, аби почати розводити кролів?

– По-перше, бажання. По-друге, досвід, але не обов’язково. Необхідно ставитись до кролів не як пухнастиків «аби для потіхи», а як до тварин, які повинні вирости для продажу чи харчів. По-третє, необхідно освоїти ази кролівництва через інтернет або книги. І останнє, надзвичайно важливе, – створити необхідні умови для них: збудувати клітки, зробити поїлки тощо.

– Хто тебе навчає кролівництву?

– Головне джерело інформації – інтернет. Окрім цього, корисні поради також дає тато.

– У яких умовах мають утримуватися кролі?

– Перше і найголовніше – це гігієна. Клітки дерев’яні, тому всі відходи потрапляють під лапки кролів. Я змушений їх дуже часто вичищати. Нині для зручності підлогу у клітках замінюють на металеву сітку. У такому разі всі відходи падають донизу. Потрібно, щоб були бункерні годівнички і щоб у них був корм 24 на 7. Вода має бути проведена до кожної клітки. У мене всього цього ще немає, але я до такого прагну. Зараз я будую нову двоповерхову клітку на 8 відсіків.

Друге – це здоров’я. До речі, основну хворобу кролів – вірусну «чуму» – переносять комарі.

– Чим годуєш тваринок?

– Вухастиків краще годувати комбікормом. Найголовніше в раціоні кролів – це сіно або підсушена трава. Гарно їдять кормові буряки, капустяне листя, моркву, яблука, сушений хліб. Також даю полин, овес, кукурудзу. Запам’ятайте: без сіна кролі не будуть отримувати вітаміни! Якщо ви годуєте кролів без комбікорму, то обов’язково має бути сіно.

– Які відмінності у харчуванні кролів у різні пори року?

– Узимку та на початку весни годую сіном, навесні та влітку – підсушеною травою. Осінь – пора фруктів та овочів, тому я люблю давати поласувати пухнастикам листочками капусти, морквою чи яблучками. Ми робимо заготовки сіна, кормових буряків та моркви. Узимку та восени багато моркви кроликам не даю. Лише кролички, які вагітні чи вже народили, отримують вдосталь молодої морквочки.

– Які породи кролів ви тримаєте?

– Я маю кролів від першої подарованої кролиці – порода «двірняжка». Маю кроля породи «метелик». На день народження мені брат подарував ще одного кроля породи «блакитний строкач». Загалом маємо три породи.

Але, звичайно, я хочу кролів породи «полтавське срібло».

– Яка мета розведення кролів?

– Мета – розвести певну кількість тварин для власного споживання і щоб люди нашої області могли придбати кролів: молодняк — віком 3-4 місяці. Хочу зробити невеличкий бізнес.

– Скільки коштують кролики?

– Сьогодні ціна за 1кг живої ваги становить150-200 грн. А от для подальшого розведення раджу купувати кроликів віком 2-3 місяці.

– Ти полюбляєш ласувати м’ясом кроля?

– Люблю споживати і буду споживати. Відразу скажу, що кролики – це не курка. Це щось більше. М’ясо кроля дієтичне і корисне, тому його дають навіть дітям. Найбільше люблю кролика, запеченого з картоплею у печі. Також мені смакує шашлик із кролика.

– Як мені відомо, кролики розмножуються дуже швидко…

– Вагітність кролички триває 1 місяць. Ті, що у мене, народжують у середньому по 8 особин (може бути 8-14, а може бути і 3). Якщо недбало ставитись до кролів, усі вони можуть вимерти. Вони дуже вибагливі. Їх потрібно регулярно вакцинувати.

– Чи потрібно для цього запрошувати ветеринара?

– Не обов’язково. У хорошівських ветаптеках завжди нададуть усну інформацію. Також завжди уважно читаю інструкцію до вакцини, а лиш потім проводжу процедуру. Ін’єкцію кролику роблю за лопаткою.

– Ти раніше писав, що кролі тебе зараз рятують. Як саме?

–  Під час війни я весь вільний час проводжу коло кролів, ремонтую й удосконалюю клітки. Усі мої кролики мають імена: Толік, Юрчик, Білка, Ліза, Віра, Яринка. Зовсім маленьких жартома називаю «пурики» або «їжачки». А ще їм можна розповісти про  свою проблему або секрети. Я з ними спілкуюся, як із дітками. Вони завжди вислухають і нікому не розкажуть.

– Кириле, дякую за бесіду. Було надзвичайно цікаво.

– Сподіваюсь, цей допис допоможе людям зрозуміти, що розведення кроликів – це важлива справа, яка потребує постійного вивчення.

У сучасному світі існує багато прикладів, коли в якості бізнесу постає улюблена робота або хобі. Бажаємо Кирилові Горшкальову в майбутньому створити свою історію успіху та власну справу із розведення кролів перетворити у прибутковий бізнес.

Записала Ольга Стельмащук

Прокрутити вгору