Юні науковці успішно пройшли перший етап захисту своїх проєктів

У Хорошівському ліцеї №1 п’ятого січня відбувся конкурс-захист науково-дослідницьких проєктів учнів-членів Наукового товариства «Еврика» Житомирського територіального відділення Малої академії наук України, роботу якого координує заступниця директора з науково-методичної роботи Наталія Муська. Це перший етап, який завжди проходить у стінах закладу. Кожен учасник має обмежений час для виступу. Після презентації проєкту юні науковці відповідають на запитання присутніх та гостей. Цьогоріч було 9 учасників, що працювали разом із науковими керівниками над досить актуальними проєктами.
Катерина Скоркіна, учениця 10 класу, вже третій рік поспіль досліджує поетичну збірку нашого поета-земляка. Її робота має назву «Запозичення в поетичній збірці Сергія Сіваченка «Блаженство вибору». Наукова керівниця Валентина Шевчук добре підготувала Катерину до захисту. Дівчина змістовно розкривала тему своєї роботи. Варто нагадати, що минулого року Катерина Скоркіна стала переможницею обласного етапу конкурсу-захисту проєктів у секції «Українська мова» та учасницею Всеукраїнського етапу названого конкурсу.


Над темою «Штучні мінерали та особливості їх вирощування» працював Кирило Горшкальов разом із науковою керівницею Любов’ю Чижук. Кирило дев’ятикласник, тому цьогоріч буде брати участь в обласному етапі захисту. Віталія Яковлєва, директорка Музею коштовного та декоративного каміння, високо оцінила його роботу та запропонувала допомогу у подальшій підготовці проєкту.
Восьмикласниця Єлизавета Ігнатенко цьогоріч уперше стала учасницею НТУ «Еврика». Разом із вчителькою англійської мови Мариною Остапчук вона працювала над темою «Діалекти англійської мови». Єлизавета добре володіла матеріалом, охоче відповідала на поставленні запитання.
Проєкт «Рекультивація порушених земель на кар’єрах Хорошівщини» представила Альона Дурицька, учениця 11 класу. З науковою керівницею Ольгою Стельмащук вони добре попрацювали та глибоко розкрили тему. Альона цьогоріч уперше писала роботу на конкурс, проте вже захищатиме її на обласному етапі.
Єлизавета Гранисевич, активна та небайдужа восьмикласниця, спочатку перевірила практичну частину своєї роботи, а потім разом із вчителькою фізики Наталією Панченко стали працювати над теоретичною частиною проєкту «Альтернативні джерела енергії в умовах воєнного стану в Україні». Єлизавета зовсім юна, проте дуже завзято взялась за роботу, нині її праця є дуже актуальною. Вона з радістю ділиться досвідом про те, які бляшанки краще підходять для окопних свічок, яка висота кордону потрібна, як змішати віск і парафін. Нехай праця юних допомагає наближати Перемогу.
Актуальною у час дистанційного навчання була робота Дарії Баляс – «Негативний вплив комп’ютера на здоров’я школяра». Наукова керівниця Людмила Антонюк ретельно підготувала Дарію до захисту, вони не просто представили теоретичний матеріал про шкоду комп’ютера, але і практично перевіряли, як він впливає на учнів ліцею: перевіряли самопочуття, міряли тиск, температуру тіла. Наступного року Дарія планує доповнити свою роботу практичними порадами, як покращити здоров’я, якщо все ж використовуєш комп’ютер.
Проєкт Ельвіри Козегородської «Учнівське самоврядування в умовах сучасної школи» під керівництвом Тетяни Бєлоусової був також досить вдалим та актуальним. Ельвіра говорила про нинішні можливості молоді до саморозвитку, навчання та реалізації різних проєктів на прикладі самоврядування Хорошівського ліцею №1. Якщо цей проєкт доопрацювати, то наступного року восьмикдасниця могла б упевнено захищати його на обласному етапі.


Учениця восьмого класу Вероніка Сварчевська спільно із керівницею Оленою Євпак працювала над проєктом «Американізми в сучасній англійській мові». Цей проєкт перекликався тематикою із проєктом Єлизавети Ігнатенко, тому було цікаво спостерігати, як ліцеїстки ставили одна одній запитання.
Про «Роль фразеологізмів в англійській мові на прикладі творів Вільяма Шекспіра» писала Дарія Могилянець. Керувала проєктом Людмила Токовчук. Дарія дослідила лише невелику кількість творів, тому наступного року їй буде над чим працювати.
Молоді, активні, впевнені у собі юні науковці вкотре доводять, що їхні ідеї та дослідження, відкриття вкрай важливі для України. Кожен має тримати свій фронт.
Бажаємо усім учасникам та учасницям не зупинятися, а працювати далі. А тим, хто братиме участь в обласному етапі, бажаємо перемоги.
Любов Дем’янчук

Прокрутити вгору