Життєво важливі навчання для підлітків від ЮНІСЕФ про безпечні практики з питань води, гігієни, санітарії

Багато дівчат на сьогодні не можуть дотримуватися менструального здоров’я та гігієни через гендерну нерівність, воєнні обмеження, дискримінаційні соціальні норми, культурні табу, бідність і брак базових послуг.
Із метою подолання негативного впливу на психічне здоров’я підлітків та попередження наслідків, спричинених неправильною гігієною, громадська організація «Жінки і діти України – наше майбутнє» в рамках Програми ЮНІСЕФ «Надання гуманітарної допомоги/відновлення водопостачання у містах, селищах, об’єднаних громадах на підтримку дітей, батьків та опікунів» розпочала проведення серії тренінгів для підлітків із питань менструальної гігієни.

У кінці березня поточного року на Житомирщині провели шість тренінгів із питань менструальної гігієни для 180-ти підлітків Глибочицької та Хорошівської громад. Під час проведення тренінгів учасниць та учасників ознайомили з основними завданнями Програми ЮНІСЕФ, спільно розглянули основні аспекти менструальної гігієни, ментального здоров’я, сталого розвитку, якості води, санітарії тощо. Особливу увагу було приділено презентації тренінгового пакету «Здоров’я та комфорт», проведенню інтерактивних вправ для зміцнення життєвих навичок щодо менструальної гігієни. Під час проведення майстер-класів зі створення подарункових гігієнічних наборів до Дня менструальної гігієни, кожна учасниця мала змогу зробити своїми руками гігієнічний набір для себе, мами, подруги чи знайомих.

Віра Поліщук, тренерка Програми ЮНІСЕФ, розповіла, що менструація залишається у більшості регіонів країни досить замовчуваною темою. Це пов’язано з браком знань щодо розуміння свого тіла як у дорослих жінок, так і у дівчаток.
Валентина Марчук, директорка Глибочицького ліцею, відзначила: «Презентований тренінговий пакет є досить унікальним і практичним у проведенні цікавих та ефективних занять з менструальної гігієни, що допоможе сучасним підліткам розширити свої знання з цього напрямку та зміцнити впевненість у собі».
Валентина Шевчук, заступниця директора з виховної роботи Хорошівського ліцею №1, зазначила: «Проведення тренінгів для підлітків сприяє підвищенню обізнаності з питань менструальної гігієни, що дозволятиме проживати дівчаткам природний процес дорослішання із гідністю».

У період бойових дій та окупації на території нашої країни як діти, так і дорослі зіштовхуються зі складними санітарними умовами та доступом до засобів гігієни. Такі тренінги дозволяють зміцнити життєву позицію, розширити можливості, сформувати потужну базу знань щодо гігієни менструації під час надзвичайних ситуацій.
Щиро дякуємо UNICEF Ukraine за підтримку, небайдужість та увагу до дітей, підлітків, освітян щодо визначення потреб та допомоги з питань безпечних практик із питань води, гігієни, санітарії та гігієни менструації.

Світлана Журавель, тренерка Програми ЮНІСЕФ

Прокрутити вгору