Спостерігається підйом захворюваності на COVID-19

Епідситуація за минулий тиждень

Упродовж майже 200 днів від початку повномасштабного вторгнення російських агресорів усі ми занепокоєні в першу чергу подіями на фронтах, на окупованих територіях, проблемами вимушених переселенців, підготовкою до зими у воєнний час. Проте і ще одна проблема не спить, а чатує на здоров’я українців. Якщо в турботах більш складних нам здавалося, що ковідна загроза уже зникла, то це не так. Вона знову набирає сили і загрожує зараженням і хворобою кожному із нас. Тому, аби не мати додаткових проблем, окрім воєнних ще й із здоров’ям, маємо відновити в пам’яті і чітко виконувати профілактичні правила під час епідемії – дотримуватись безпечної відстані у людних місцях, носити маски, зробити щеплення, якщо хтось іще цього не зробив, уникати переохолодження тощо.

За інформаією відділу епіднагляду Житомирського обласного центру контролю та профілактики хвороб (колишній обласний лабораторний центр), захворюваність на COVID-19 в Житомирській області щотижня продовжує зростати. Всього з початку пандемії зареєстровано 200788 випадків, показник на 100 тисяч населення становить 16712,6.

За минулий тиждень – з 29 серпня по 4 вересня – зареєстровано 816 випадків захворювання, показник 67,9 на 100 тисяч населення. Зростання відбулось на 41,3% (з них 31% – діти). Збільшується кількість зразків біоматеріалу, що доставляється до вірусологічної лабораторії обласного центру для проведення ПЛР-досліджень та підтвердження діагнозу. Показник позитивних результатів цих досліджень за минулий тиждень залишається досить високим (48%). Кількість госпіталізованих через цю хворобу збільшилась, порівняно з попереднім тижнем, на 67%. Це свідчить про поступове ускладнення епідемічної ситуації.

Найвищий  рівень захворюваності залишається в Коростишівському районі, показник становить 234,9 на 100 тис. населення. Рівні захворюваності, що перевищують середньо обласний показник, фіксуються в м.м. Бердичеві та Житомирі, в Андрушівському, Бердичівському, Житомирському, Ємільчинському, Попільнянському, Олевському районах.

За повідомленням головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, в Україні поступово зростає захворюваність на COVID-19 та кількість госпіталізацій через хворобу. За минулий тиждень, порівняно з попереднім, вона зросла на 41%.

З початку 2022 року, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі померло понад мільйон людей від наслідків, викликаних зараженням COVID-19.

У світі за останній тиждень продовжується тенденція на зниження захворюваності – 23%. Але триває зростання в більшості африканських країн та деяких країнах Азії, Латинської Америки. В Європі продовжується процес зменшення захворюваності, крім країн кавказького регіону, де є підйом, – інформує пресслужба МОЗ.

Ми звернулися до керівництва нашої Хорошівської лікарні щодо інформації про стаціонарних і лабораторних хворих на COVID-19. Нам повідомили, що з початку чергового підйому захворюваності (серпень-вересень) стаціонарне лікування станом на 7 вересня, отрима-в/ла 21 хвор-ий/а, усі з них мали перебіг хвороби середньої важкості. Амбулаторно проліковано (в лікарні й ЦПМСД) 124 пацієнти із легким перебігом хвороби.

Лікарі наголошують, що необхідно дотримуватися правил безпеки. При перших ознаках гострого респіраторного захворювання обов’язково треба звертатися до сімейних лікарів. Є можливість проведення швидких тестів на базі Хорошівської лікарні.

Будьте обережними й уважними до власного самопочуття. Бережіть здоров’я!

Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору