Огляд основних зон купання у Хорошівській громаді. Чи безпечні наші пляжі

Отож, сьогодні поговоримо про місця для купання. У нашій громаді таких вдосталь, проте часто чуємо докори, що купатися все ж ніде: вода брудна, добиратися далеко, водойми глибокі… Хто винен та чи так усе насправді погано – спробуємо з’ясувати.

«Забой»

Водойма, що знаходиться неподалік стадіону «Спартак», що у Хорошеві, є офіційною зоною відпочинку громадян. Старше покоління точно пам’ятає часи її розквіту – прокат човнів, катамаранів; пляжі, рятувальники, роздягальні, вбиральні… А потім чомусь усе зникло. Пляж поріс травою, трампліни і пристань зруйнувались, водойма поросла водоростями… Років 15 нікого не хвилювало питання про впорядкування та відродження місця для купання громадян.

Завдяки ініціативній групі рибалок із Хорошева, що об’єдналися у громадську організацію «Товариство рибалок селища Володарськ-Волинський», процес відбудови розпочався. Місцева влада, у свою чергу, вчинила правильно, віддавши водойму в оренду рибалкам, адже вони по-господарськи підійшли до справи.

Першим кроком було очищення води. У «Забой» запустили велику кількість білого амура, який зробив свою справу. Цю рибу можна порівняти зі стадом корів – з’їдять усю зелень… Водорості, яких, здавалось, було вже більше, ніж води, зникли. Очерет, що ріс по всій водоймі, вирізали, кущі та чагарники також прибрали. Було встановлено місточки для рибної ловлі та для зручності занурення у воду. На пляжі за сприяння місцевої влади привезли пісок. Рибалки облаштували лавки, столики. З’явились біля водойми і вбиральні. Встановлено кілька альтанок, яких безкоштовно надало лісництво. Сама водойма ожила та відродилась.

Зараз можна спокійно сказати, що це – офіційна зона відпочинку у Хорошеві, не соромно за її вигляд. Звичайно, скептики знайдуть, до чого прискіпатися, та краще брати і робити, аніж сидіти і критикувати. Так, у сезон купання вода в «Забої» дійсно каламутна, проте це не дивно, бо кількість охочих покупатися чимала, але зранку вона знову стає чистою.

Серед мінусів можна назвати погану дорогу. Добратися до водойми важко: дорога піщана, є ями. Берег горбистий, стежки та доріжки не впорядковані, тому люди на візках або із дитячими візочками мають певні труднощі. Водойма дуже глибока, а попереджень про це немає.

Плюсом є ідеальна пропорція тіні і світла. Є місця, де можна засмагати, є й такі, де затінок цілий день. Є пляж для дітей – там мілкий піщаний  берег. Є місця для зручнішого підходу та занурення (своєрідні сходинки) у воду. Облаштовані місця і для багаття, тому любителям шашликів потрібно лише взяти дрова та святкувати. Сімейні вилазки «покупатися і порибалити» можна сумістити й усім отримати задоволення від проведеного часу. Сама місцина дуже гарна, біля водойми виходять чудові фото. Деякі наречені проводили виїзні весільні церемонії саме біля «Забою».

Працювати над чим є, та де купатися хорошівцям, також є.

Дворищенський «БАМ»

Так називають місцеві мешканці водосховище, що у Дворищах. Воно також є офіційною зоною відпочинку у Хорошівській громаді. Це місце знають і люблять рибалки не лише із нашої громади, а й із усієї Житомирської області. Гарні краєвиди, дамба, спів птахів, цвіркуни, близько 30 лебедів – будь-якої пори року тут гарно.

Для купання мешканці села мають лише це місце, оскільки інших облаштованих водойм немає, проте ніхто не нарікає. Вода чиста, бо водойма досить глибока та велика (водне плесо – 154 га). До води є кілька підходів, так званих пляжів. Берег водосховища встелений камінними плитами, це також запорука чистої води. Одночасно тут може купатися велика кількість людей, не заважаючи один одному. Є пляжі, спеціально розраховані для сімей із дітьми. Мілке дно, багато піску (привезений за сприяння Хорошівської селищної ради).

Водосховище було побудоване, в першу чергу, як пожежна водойма, тому тут є дорога. Проте нині під’їзд автомобілів до неї дещо ускладнений, бо дорога у вибоїнах, хоча її періодично грейдерують. Серед мінусів ще можна назвати відсутність урн для сміття та громадських вбиралень, проте навколо чисто й охайно. Навіть квіти ростуть!

Це місце тримають у порядку місцеві жителі. А краще сказати, ініціативна група, що створила громадську організацію «Дворищенські рибалки». Раніше її очолював Валерій Паляниця. Саме він ініціював упорядкування території. Нині Валерій Миколайович є старостою села Дворище і свої повноваження передав Анатолію Левківському. Проте не забуває і тепер про облаштування території для відпочинку та купання. Члени громадської організації рибалок за власний кошт встановили три альтанки, довезли пісок на пляжі, встановили відеонагляд, побудували вежу. Зараз триває облаштування майданчика для дітей. Уже є достатня кількість піску для безпечної гри. Встановили труби та сітку для гри у пляжний волейбол.

У планах активних жителів ще багато усього: стоянка для автомобілів, облаштування вбиралень, можливо, навіть торгової точки; планують вирівняти щебенем дороги та привезти ще більше піску на пляжі й на береги водойми.

«Дворищенські рибалки» разом із старостою Валерієм Паляницею тісно співпрацюють із місцевою владою. У планах є спільні проєкти.

Тож нехай мінуси швидше стануть плюсами, а в нашій громаді з’явиться місце для кемпінгу.

Теренецький кар’єр

Хочеш гарну фотосесію, романтичне побачення, хорошу покльовку, екстремальне плавання – тобі на Теренецький! Неподалік села Теренці на місці, де раніше добували граніт, утворилася водойма, яку знають і люблять усі жителі нашої громади.

Таку увагу до водойми зумовлює її краса. Місцева влада також не лишила поза увагою це місце відпочинку. Два роки тому там була проведена толока. Територію прибрали від сміття, розчистили чагарники та встановили камінні столики (для подовження часу експлуатації). Участь у цьому брали селищний голова Володимир Столярчук та майже всі працівники селищної ради.

Плюси: хороша нова дорога, чи то пів дороги, до водойми, гарні краєвиди, завжди прохолодна чиста водичка.

Мінуси: немає вбиралень, роздягалень, накриття з дахом на випадок дощу (а приїздять купатися і на автомобілях, і на велосипедах, і на мопедах, мотоциклах та скутерах); мало місць для зручного занурення у воду (береги скелясті); велика глибина та наявність камінців на дні водойми.

Для купання наші громадяни обирають і інші місця. Такі, як «Марічка», «Голубий Дунай», річка Ірша… Кожен знаходить щось зручне саме для себе. Проте потрібно пам’ятати про безпеку. Майже всі наші водойми утворилися на місці колишніх кар’єрів, тому вони глибокі, й на дні можуть бути камінні брили. Пірнати, а тим паче стрибати з висоти у них небезпечно. Важливим фактором є й стан води. Є водойми, де не водиться ні риба, ні навіть жаби, тому й люди побоюються там купатися.

Для того, щоб зрозуміти, у яких водоймах купатися безпечно, ми звернулися до Ірини Базилюк, фельдшера санітарного Хорошівського відділення Коростенського відділу лабораторних досліджень ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України».

– Офіційними зонами відпочинку у Хорошівській громаді є Дворищенське водосховище та водойма біля вулиці Івана Франка (стадіону «Спартак»). Забір води ми проводимо щороку перед відкриттям купального сезону. Вода в обох водоймах є хорошою. Показники хімічного та біологічного складу водних об’єктів у нормі, – прокоментувала вона.

В інших водоймах воду на аналіз не забирають. Чому? Бо немае у списку офіційних зон відпочинку. Тому, де купатись, – обирати вам. Теплого літа та приємної водички усім, хто з нетерпінням чекає на сезон купання!

Любов Дем’янчук

Прокрутити вгору