За що варто любити Хорошів?

Найлегше та найзвичніше нам, українцям, бідкатися та скаржитися на долю. Не там народився, не таке прізвище, не стільки заробляю… А якщо спробувати усі наші думки перебудувати в позитивне русло? Невже нема за що любити рідне селище? Із таким запитанням ми звернулися до жителів Хорошева. Топ найчастіших відповідей пропонуємо вашій увазі.

Музей коштовного і декоративного каміння. Відомий геологічний музей України та світу. Зібрання унікальних мінералів та гірських порід зробили музей популярним як серед геологів-фахівців, так і серед широких верств населення. Колекція музею постійно поповнюється новими зразками як із українських, так і зарубіжних геологічних родовищ. Усього їх біля 1800 зразків із геологічних утворень України, країн СНД, Європи, Америки, Африки та інших місць світу.

Історія селища. За офіційною версією, поселення вперше згадується у 1545 р. як село Олександропіль, назване на честь власника — князя, руського шляхтича Олександра Пронського. Які тільки назви не носило наше селище: і Горошки, і Хорошки, і Кутузове, і Володарськ-Волинський, нині – Хорошів. Із історією нашого селища пов’язані імена відомих історичних постатей, таких, як М.Кутузов, О.Довженко, родина Трубецьких та ін.

Надра. Наш край багатий покладами мінералів та гірських порід: берил, аквамарин, прозорі зразки гірського кришталю, димчатий кварц та чорний моріон, рожеві, блакитні й поліхромні топази; габро, граніт та ін. Можна спокійно сказати, що ми ходимо по дорогоцінному камінню, адже знайти його можна просто на дорозі.

Багато водойм.  Навколо Хорошева дуже багато штучних водойм. Це затоплені водою копальні, видобуток у яких уже не проходить. Усі ці водойми жителі використовують як місця для купання. Варто окремо сказати про водойму, що знаходиться поблизу стадіону «Спартак». Організація рибалок окультурила її та зробила гарним місцем відпочинку, дала їй друге життя. Ця водойма створювалася саме як місце для купання та відпочинку, мала кілька пляжів, прокат човнів і катамаранів.

Великий парк. Загадковий, зі своєю історією та легендами. Місце, де люблять відпочивати усі жителі селища. За останні кілька років гарно впорядкований та окультурений, має місця для відпочинку, для дитячих розваг. Знаходиться на березі річки Ірша.

Спортивна секція з фрі-файту. Тренер Сергій Козакевич зробив наш Хорошів відомим уже на весь світ. Його учні – постійні чемпіони Всеукраїнських, а нині вже й Всесвітніх турнірів зі фрі-файту. Кожен юнак мріє займатись у цій секції.

Будинок культури. Приміщення нашого будинку культури вражає величиною, архітектурним рішенням та багатством оформлення. Він чотири роки поспіль визнавався кращим будинком культури області за якість роботи колективу закладу.

Сфера послуг дуже гарно налагоджена у нашому містечку. Уже і в режимі онлайн можна знайти майстра, який зробить зачіску чи манікюр, підвезе додому або спече торт та коровай. Є майстрині та майстри, які шиють і ремонтують одяг, печуть піци, готують суші, вишивають, ведуть свята, оформляють інтер’єр, виготовляють меблі, фотографують та ін. Це дуже зручно.

Ансамбль «Кольорові пташки». Подружжя Шишкіних уже багато років займається з дітьми у зразковому дитячому ансамблі. Окрім навчання співу, діти мають змогу отримувати уроки хореографії, польської мови та історії Польщі. Учасники колективу є переможцями численних конкурсів. Випускники ансамблю стають студентами Польщі.

«ЧІП» – фольклорний ансамбль, що виконує народні й авторські пісні у творчій обробці. Гордість селища і всього району, переможці талант-шоу «Україна має талант-2», учасники міжнародних конкурсів.

• Багато храмів. Різноманітність наших жителів і свобода віросповідання виявляється в різноманітті храмів. Є церкви УПЦ МП, ПЦУ, костьол, церкви християн протестантських напрямків.

Природа. Часто ми не помічаємо місць, які інші люди називають раєм. Як гарно у нас сходить сонце, які грибочки ростуть у лісі, яка рибка водиться в ставках та річках. Нам є де з дітьми запускати повітряного змія, є де збирати лікарські трави, є де посидіти й поспілкуватися з друзями на березі річки.

Велосипеди. Невеликий та компактний Хорошів можна спокійно обходити пішки, проте особливістю його є велосипедисти. Просто кататися, добиратися на роботу, їздити за покупками, на город, підвозити дітей та онуків у садочок, до школи – це все про нас.

Газета «Прапор». Газета– це частина історії нашого селища. Заснована вона в 1939 році. Раніше в приміщенні редакції працювала і типографія. Зараз газета друкується у Вінниці. Проте так само старанно колектив намагається донести новини району до своїх читачів.

Люди. Найбільшою цінністю будь-якого міста чи села є люди. І нам є ким гордитися. Наші земляки відомі на всю Україну, усьому світові. А ті, що невідомі, є просто гарними людьми, доброзичливими, привітними, готовими допомогти. Адже ми, хорошівці, – хороші люди!

Любов Дем’янчук

Фото авторки, Ігоря Цвіри,

Романа Максиміва

Прокрутити вгору