За що варто любити Іршанськ?

Віддавна характерною рисою справжнього громадянина своєї вважається любов до Батьківщини, до тієї місцини, де мав щастя народитися, зростати, пройти свій життєвий шлях.

Запитуючи мешканців селища Іршанськ про те, за що ж вони його люблять, можна почути найрізноманітніші відповіді – від речей матеріальних до духовних.

Іршанськ у своєму розвитку пройшов доволі великий шлях від заснування у 1960 році й дотепер. А у 2015 році об’єдналися Іршанська селищна та Добринська сільська ради, тож тепер селищній раді підпорядковуються такі населені пункти, як смт Іршанськ, с. Добринь, с. Губенкове, с. Ємилівка, с. Гуто-Добринь.

Чого вартує лише саме географічне положення – селище розташоване в межах Житомирського Полісся на правій стороні річки Ірша прямо серед лісу. Мальовничі краєвиди, родючі ґрунти, багаті на різноманітні корисні копалини надра, водойми, свіже повітря – ми маємо все це.

В Іршанську є низка підприємств, що спеціалізуються на видобутку та збагаченню титанової сировини, граніту, лабрадориту. Каменеобробні підприємства селища є лідерами галузі у Хорошівському районі.

У громаді є всі необхідні заклади для підтримки належного рівня життя мешканців.

Комунальний неприбутковий заклад охорони здоров’я «Іршанський центр первинної медико-санітарної допомоги» обслуговує все населення громади. Також цей заклад має автівку «швидкої допомоги».

Центр надання адміністративних послуг оснащений спеціалізованим програмним забезпеченням, сучасною технікою, меблями. Загалом у центрі надається 134 види послуг. Більшість справ можна владнати в селищі.

Комунальний заклад «Центр соціальних послуг» опікується людьми похилого віку, ветеранами війни та праці, одинокими непрацездатними громадянами; це допомога у влаштуванні до будинків-інтернатів, обслуговування на дому, надання соціальної допомоги та інше.

В Іршанську працює поліцейський офіс, який є одним із найкращих у області за матеріально-технічним оснащенням. Тут працюють дільничний офіцер, ювенальний інспектор та група реагування патрульної поліції.

Дитячі садочки «Сонечко» та «Білочка» завжди раді приймати нових вихованців, а Іршанський НВК «Гімназія-ДНЗ» гордиться своїми випускниками. Висококваліфіковані педагогічні колективи навчальних закладів надають учням необхідний рівень освіти. Для підвозу учнів є зручний шкільний автобус.

Громада надає великого значення дозвіллю школярів, тож у приміщенні початкової школи функціонує Іршанський центр естетичного виховання. Тут діти мають змогу навчитися плести бісером, малювати, випалювати по дереву, співати, в’язати, шити іграшки та багато іншого. Минулого року святкувала свій 50-річний ювілей Іршанська школа мистецтв. Неперевершені танцювальні колективи «Імпульс», «Райдуга», «Дивоцвіт» та «Veres» є гордістю селища, адже вони отримують перемоги не лише у всеукраїнських, а й у міжнародних конкурсах, фестивалях та змаганнях. У мене завжди викликали захоплення концерти, що почасти відбуваються у місцевому Палаці культури і спорту «Титан». Хвилюючі голоси співаків, чуттєві танці, цікаві вистави, безліч талантів – Іршанську є чим пишатися.

На території Іршанського НВК «Гімназія-ДНЗ» та в житловому мікрорайоні по вул. Корольова побудовано два спортивні майданчики зі штучним покриттям для міні-футболу та волейболу. На території гімназії облаштовано спортивний майданчик із вуличними тренажерами та скейт-парк. Вихованці ДЮСШ «Іршанськ» займають призові місця на місцевих та всеукраїнських змаганнях із лижних гонок, плавання, футзалу та інших видів спорту. Мешканці селища пишаються ФСК «Іршанськ», що неодноразово показував гідну гру на полі.

На околиці Іршанська функціонує санаторій-профілакторій. Заклад обладнаний сучасною медичною апаратурою, надає широкий спектр медичних та профілактичних послуг. Функціонує сучасний басейн. Неподалік розташований фізкультурно-оздоровчий комплекс, де вихованці ДЮСШ та всі бажаючі жителі громади мають можливість відвідувати спортивні секції, займатись спортом.

Іршанська селищна бібліотека має великий фонд книг; там проводяться різні заходи.

У селищі можна віднайти безліч майстрів з різних сфер послуг. Смачна випічка, манікюр, зачіски та макіяж, пошив та ремонт одягу і взуття, фотосесії, святковий декор та багато іншого – здається, мешканці Іршанська вміють все.

Паркові зони, стадіон, фонтан біля Палацу культури є чудовими місцями для прогулянок та відпочинку. А у місцевих кав’ярнях та кафе/ресторані подають багато смачненького.

Та, мабуть, як не крути, найбільше мешканці Іршанська полюбляють селище за його неперевершену атмосферу, почуття дому не полишає тут ні на крок.

Анастасія Вавілова

Прокрутити вгору