Хорошівська громада успішно реалізує Карту Розвитку Громади

Співпраця влади і громадян – важлива і копітка робота, до якої мешканці і влада Хорошівської ТГ поставились дуже серйозно.

Згідно зі статтею 16 Закон України «Про статус депутатів місцевих рад», депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов’язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об’єднаннями громадян.

Подібна норма закріплена і у статті 114 Регламенту Хорошівської селищної ради дев’ятого скликання: «Депутат періодично, але не менш як один раз на рік, зобов’язаний звітувати про свою роботу і роботу ради перед виборцями, і перед колективами та об’єднаннями громадян свого округу». Серед 26 депутатів і депутаток Хорошівської ради переважна більшість обрані вперше, і досвіду звітування вони не мають. Проте на офіційному сайті Хорошівської громади у вільному доступі розміщений звіт Хорошівського селищного голови Володимира Столярчука, і його можуть переглянути всі охочі. Для мешканців громади оприлюднений звіт –  це можливість оцінити роботу голови за рік, а для депутатів – гарний приклад для наслідування.

У лютому 2021 року був оновлений Меморандум про співпрацю Хорошівської територіальної громади з Всеукраїнською ініціативою «Активна Громада». Всього впродовж 4 місяців (лютий – травень) у рамках реалізації проєкту «Задай Курс Владі» відбулись зустрічі з ініціативними групами та представниками й представницями депутатського корпусу, виконавчої влади, на яких обговорювались нагальні для громади проблеми, проводились тренінги, на яких можна було отримати знання інструментів громадської активності та методів моніторингу Карти Розвитку Громади, а також Клуби Активних Громадян, на яких можна було долучитись до конструктивної співпраці. У зв’язку з карантинними обмеженнями, всі заходи відбулись в онлайн форматі.

На постійному зв’язку з активною громадою були близько 30 активних мешканців Хорошівської ТГ. Проведено сім онлайн заходів, розміщено близько 10 публікацій про перебіг проєкту, проведені заходи на регіональній сторінці ВІ «Активна Громада» та у локальних виданнях.

Сьогодні до активної фази реалізації проєкту «Задай Курс Владі» вже долучились сім представників і представниць депутатського корпусу: Галина Мінялук, Вікторія Грибовська-Поліщук, Майя Прут, Лариса Головач, Світлана Зубрицька, Валентина Онофріюк та Віталій Райковський. Депутат-и/ки брали участь у тренінгах та зустрічах з ініціативними групами.

Під час реалізації проєкту гостро відчувається потреба в активності самих мешканців Хорошівської ТГ, які хочуть покращити життя в громаді. Проте вже є сформовані з активних громадян ініціативні групи, які беруть участь у діалозі з владою, долучаються до моніторингу виконання Карти Розвитку Громади. В онлайн форматі проведено консультування однієї з ініціативних груп, яка зацікавлена у ремонті Хорошівського Будинку культури.

В умовах карантинних обмежень не всі пропозиції громадян, висловлені у Карті Розвитку Громади, могли бути реалізовані, і для влади важливим було не втратити досягнення попередніх років. Наприклад, мешканці Хорошівської ТГ висловили пропозицію: відкриття бібліотек у кожному селі. Але те, що жодний бібліотечний заклад не був закритий під час тривалих карантинних обмежень – це вже перемога. Ремонт їдальні Хорошівського ліцею №1, покращення та поповнення матеріально-технічної бази відповідно до вимог Нової Української Школи (НУШ), закупівля для лікарні обладнання для проведення аналізів на антитіла, придбання соціального автомобіля, підтримка та розвиток дитячих молодіжних аматорських творчих колективів «Феєрія», «Кольорові пташки», сприяння проведенню культурних самодіяльних заходів – це 23,1% виконаних пунктів Карти Розвитку Громади, здійснені у 2020-2021 роках.

Наразі у процесі виконання знаходиться 26,9% із запланованих у Карті Розвитку завдань: заплановано та закріплено у стратегії розвитку громади закупити обладнання для транслювання пленарних засідань ради, проведено громадські слухання щодо створення спорткомплексу чи басейну на території громади – проєкт перебуває на стадії експертної оцінки, ведуться відповідні роботи з виготовлення турніків і брусів для оснащення дитячих майданчиків та тренажерів для дорослих і т.д.

Частина пунктів Карти Розвитку Громади (15,4%) залишається не виконаними, і це зрозуміло, оскільки вирішення цих проблемних питань потребує більше часу, грошей, сил. Наприклад, поліпшення роботи очисних споруд. Тут активними і свідомими мають бути самі громадяни – потрібно долучатись до життя громади та контролювати виконання зобов’язань, взятих на себе владою.

ВІ «Активна Громада» продовжує регулярно проводити онлайн навчання як для депутатів і представників органів виконавчої влади, так і для активних громадян, які хочуть опанувати інструменти громадської участі та докласти зусиль для розвитку Хорошівської ТГ. Лише спільними зусиллями за умови підзвітності органів місцевого самоврядування та пошуку консенсусу можна досягти вагомих результатів. Далі буде!

Довідка. Проєкт «Задай курс владі» реалізовується за підтримки Національного Демократичного Інституту.

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягти добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України.

Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка».

Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.

Оксана Давиденко, регіональна координаторка ВІ «Активна Громада»

Прокрутити вгору