Інформаційний супротив. 94

«З можливими провокаційними діями деяких людей, нагадуємо, що УПЦ адміністративно та фінансово незалежна від Московської патріархії», – таку інформацію я читав на офіційному сайті Овруцької єпархії від 09.03.2022 р.

Із цього повідомлення можна зробити висновок, що Українська православна церква (тут треба додати МПвУ, бо так правильно цю церкву називають) не підпорядкована московській патріархії?

Учора мені було дивно читати пункт 4 постанови Собору УПЦ,  що пройшов 27 травня 2022 р. у Києві: «Собор ухвалив відповідні доповнення і зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви, що свідчать про повну самостійність і незалежність Української Православної Церкви».

Таким чином, висловивши незгоду з позицію кірілла гундяєва, УПЦ (МПвУ) фактично визнала наявність такої залежності, яка ретельно дотепер спростовувалась. Отже, російські попи в Україні знову лукавлять?

 

Почитаємо дві тези Євстратія Зорі про вищезгадану постанову.

  1. «Вирази щодо російської агресії МАКСИМАЛЬНО м’які та округлі. Це після 3-х місяців страждань, які головним чином торкнулися областей, де багато симпатиків МП. На все, що вважали за потрібне сказати про війну, знайдено СОРОК СЛІВ! І жодного з них – про оцінку ідеології «русского міра», як основи агресії, та про свою роль в поширенні цієї ідеології».
  2. «Виражаємо незгоду» з позицією Кирила – тобто НЕ ЗАСУДЖУЄМО, НЕ розриваємо зв’язок, а просто «виражаємо незгоду». Тут явно видно формулювання митрополита Онуфрія – українською незгоду висловлюють, а не виражають.

Підсумки «Собору УПЦ» можна коротко оцінити словами Митрополита Епіфанія у Доповіді на Архієрейському Соборі ПЦУ: «з великої хмари – малий дощ».

Олександр Голяченко

Прокрутити вгору